Röplabda

3 órája

Megdolgoztatta a bajnokot az MBH-Békéscsaba

Szettet rabolt az MBH-Békéscsaba a bajnoki címvédő Vasas Óbuda otthonában a női röplabda Extraligában, de végül nem okozott meglepetést, a fővárosiak győzelemmel hozták le a vasárnap esti rangadót. Az MBH-Békéscsaba így is minden dicséretet megérdemelt, hiszen alaposan megnehezítette esélyesebb ellenfele dolgát.

Gajdács Pál

Samaret Caraballo és Kiss Emese pontjaival kezdődött a mérkőzés, a Vasas azonban gyors három ponttal átvette a vezetést, amit őrzött is, Glemboczki Zóra pontja után 10:7-es Vasas vezetésnél máris időt kért Tóth Gábor, az MBH-Békéscsaba vezetőedzője, amit pár labdamenettel később, 14:8-nál megismételt. A Vasasnak bejöttek a centertámadások, főleg így termelte a pontokat.

MBH-Békéscsaba, röplabda, Extraliga
Taylor Bannister ezúttal is sok gondot okozott az MBH-Békéscsaba csapatának Fotó: Archív fotó: NS/Dömötör Csaba
Fotó: Jani Martin

Az MBH-Békéscsaba edzője két poszton is cserélt, Dékány Bernadett helyett Santos Hurst, Nina Kocics helyett az Extraliga-mérkőzésen most debütáló fiatal Németh Lucát küldte a pályára. A folytatásban tovább nyílt az olló, a Vasas Óbuda már kilenc ponttal is vezetett. Az Óbuda kilenc játszmalabdája volt, s csak egyet hibázott és nagyon magabiztosan nyerte az első szettet.

A második játszmában megmutatta tudását az MBH-Békéscsaba

Úgy tűnt, hogy a Vasas lendületben marad, Sillah pontjaival meg is indult a csapat, de a csabaiak zsinórban három egységgel egalizáltak, majd egy Koseková ásszal már vezettek. Papp Orsolyáék azonban megrázták magukat és 12:9-nél a vendégek edzője próbált tanácsokkal szolgálni lányainak. Jó érzékkel tette, hiszen csapatának megmaradt a tartása és ott loholt vendéglátója nyomában. Egy újabb ásszal (Mayer olt az „elkövető”) 15-nél újra egyenlő lett az állás, együttese a pontok számában már majdnem ott járt, mint amennyivel az első szettet befejezte. Kocics ekkorra kapta el a megfelelő ritmust, pontokat érő ütéseivel a kék-fehérek fordítottak az eredményen. A másik oldalon Bannister is elővette a védhetetlen ütéseit az eszköztárából, így már ismét a Vasasnál volt az előny. Felváltva vezettek a felek, 19:20-nál a meccs során először kért időt a Vasas edzője, de a végén mégis a Csaba jutott két játszmalabdához, a másodikat Caraballo révén ki is használta.

Nem törte össze a piros-kékeket az elbukott játszma, hiszen egy kétszer hármas szériával már öttel jártak a BRSE előtt. Kicsit később, 11:6-nál kérte ki az idejét Tóth Gábor, de ennek most vajmi kevés hatása volt, a különbség csak tovább nőtt. A csabaiaknál újabb fiatal, Gajdács Lina mutatkozott be a magyar élvonalban (később Fekete Ramóna volt a harmadik debütáló), a csapat eközben pedig elkezdte a felzárkózást. A Vasas azonban újított, alaposan megnyomta a hajrát és végül biztosan hozta ezt a játékot.

Szorosan alakult a negyedik felvonás első harmada, az elején járt elől, majd három ponttal a Vasas. Egy időkérés után 12-nél utolérte a Folyondár utcaiakat a Békéscsaba. Leite jól osztogatott, a gaboni Sillah pedig sorozatban szerezte a pontokat, így újra ellépett a Vasas. Egyre feljött a Csaba, de megint jöttek a hazaiak és egy 4:0-val közel kerültek a meccs megnyeréséhez. Papp Orsolya meccslabdához juttatta a bajnokot, majd két csabai pont után Kocics hosszú labdája véget vetett a mérkőzésnek.

Vasas Óbuda–MBH-Békéscsaba 3:1 (16, –23, 16, 19)

Extraliga női mérkőzés. Budapest, Folyondár utca, 500 néző. V.: Jámbor, Adler.

Vasas: Glemboczki 11, Papp O. 10, Bannister 20, Sillah 19, Fekete F. 7, Leite 5. Csere: Juhár (liberó), Török, Erőss 3, Tóth S., Rieder. Vezetőedző: Janisz Athanszopulosz.

Békéscsaba: Koseková 2, Caraballo 6, Kiss E. 6, Kocics 15, Dékány 4, Mayer 9. Csere: Kertész, Nánási (liberók), Németh L. 2, Hurst 3, Gajdács L., Fekete R. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 5:3, 14:8, 17:10, 22:13. 2. szett: 5:3, 7:8, 12:9, 15:15, 17:18, 20:22, 22:24. 3. szett: 8:3, 12:7, 17:10, 18:14, 23:16. 4. szett: 4:5, 9:7, 11:8, 12:12, 16:13, 21:16, 24:17.

  • Tóth Gábor: – A maximumot nyújtotta a csapat, másrészről viszont voltak olyan pillanatok, amikor úgy éreztem, hogy indokolatlanul hibáztunk. Nem is úgy, hogy kockázatot vállaltunk, hanem könnyebb helyzeteket rontottunk el, mint az utolsó labdamenetnél, és egy Vasas-szintű csapat ellen ez nem fér bele. Az pozitív, hogy a fiatalok is pályára léptek, és az is, hogy kihozták magukból a maximumot mostani állás szerint a lányok. Lehet még bennünk több is, képesek vagyunk magas szinten röplabdázni.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában