Hírek

2005.09.17. 00:00

Kell az olaj, de miért épp Alaszka?

A környezetvédők minden tiltakozása ellenére az amerikai Kongresszus engedélyezte az olajfúrásokat a világ egyik legnagyobb nemzeti parkjában.

Farkas Károly

[caption id="" align="alignleft" width="316"] A világ egyik legnagyobb nemzeti parkja bolygónk szinte érintetlen területe. Most környezeti veszély fenyegeti.
[/caption]Nincs visszaút, a jelek szerint a bolygó egyik legnagyobb érintetlen területére is benyomakodott az olajra éhes ipar. Márciusban az amerikai szenátus immár másodszor is áldását adta az alaszkai olajmezők kitermelésére, a hónap végén pedig a képviselőház is rábólint a törvényre. Két évtizede dúl a háború az olajlobbi, a környezetvédők és indián őslakosok között az Alaszkai Sarkköri Nemzeti Természetvédelmi Területért. A világ egyik legnagyobb nemzeti parkjában ugyanis nemcsak jegesmedvék és karibuszarvasok élnek, hanem itt található az Egyesült Államok egyik legnagyobb kiaknázatlan olajmezője is.

Az olajtársaságok már évtizedek óta törekszenek kiterjeszteni kutatási tevékenységüket a természetvédelmi területre. Bush elnök támogatásával a szenátus 51:49 szavazati arányban áldását adta a korlátozások feloldására. Az olajtársaságok sikerének útjában immár csak a képviselőház áll, amelynek republikánus többsége várhatóan szeptember végén minden további nélkül megszavazza a természetvédelmi terület megnyitását. Teszik ezt annak ellenére, hogy az ottani olaj nem enyhíti érdemben Amerika energiaéhségét. Ugyanis csak 2013-ra lehetne olajat kitermelni, és menynyisége is csak 2025 körül érné el csúcspontját 876 ezer hordós napi szinttel. Annak ellenére, hogy korábban a demokrata párti Clinton elnök már megvétózta a Szenátus ilyen jellegű döntését, 2001-ben Bush elnök már megsemmisíttette a nemzeti park védelméről szóló törvényt, hogy így csökkentse az Egyesült Államok importfüggőségét.

Leitta magát a kapitány

1989. március 24-én minden idők egyik legnagyobb környezeti katasztrófáját okozta Alaszka partjainál az Exxon Valdez tankhajó balesete, 1200 mérföldnyi partszakaszt borítva be olajszennyezéssel, a hivatalos változat szerint a körülményeket rosszul felmérő részeg hajóskapitány hibájából. Az Egyesült Államok történetének legnagyobb olajtanker szerencsétlensége egy szinte ember által érintetlen természeti területet tett tönkre a tengervízbe jutott 40 ezer tonna nyersolajjal. A szennyezés 250 ezer tengeri madarat, 2800 tengeri vidrát és több száz fókát pusztított el a Greenpeace környezetvédő szervezet felmérése szerint.

1989. március 24-én minden idők egyik legnagyobb környezeti katasztrófáját okozta Alaszka partjainál az Exxon Valdez tankhajó balesete, 1200 mérföldnyi partszakaszt borítva be olajszennyezéssel, a hivatalos változat szerint a körülményeket rosszul felmérő részeg hajóskapitány hibájából. Az Egyesült Államok történetének legnagyobb olajtanker szerencsétlensége egy szinte ember által érintetlen természeti területet tett tönkre a tengervízbe jutott 40 ezer tonna nyersolajjal.

A szennyezés 250 ezer tengeri madarat, 2800 tengeri vidrát és több száz fókát pusztított el a Greenpeace környezetvédő szervezet felmérése szerint. A világ egyik legnagyobb nemzeti parkja bolygónk szinte érintetlen területe. Most környezeti veszély fenyegeti. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!