Hirdetés

3 órája

Tanulj a Ménesbirtok iskolájában!

A mezőhegyesi szakképzést 1911-ben a világhírű Ménesbirtok munkaerőigénye hívta életre, az iskola jelenlegi fenntartója is a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A több mint két évszázados tradícióra épülő lovas képzés mellett a mezőgépészek képzésének vannak jelentős helyi hagyományai – 1948-ban itt indult hazánkban elsőként traktoros iskola. A 2022/2023-as tanévre a többcélú szakképző intézményben megvalósult a tiszta profilú mezőgazdasági szakképzés.

PR cikk

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. négyesfogata az aacheni Lovas Világfesztiválon. A csapat tagjai között segédhajtóként két tanulónk, Kovács Kármen és Makoviczki Martin is jelen voltak. (2023. VI. 30.) – Karolina Swärdh felvétele

Megújult formában kínáljuk országos beiskolázású lovas képzésünket leendő diákjaink figyelmébe. A Gazda szakképző iskolai képzés nem csak lovász, hanem állattenyésztő és növénytermesztő szakmairánnyal is folyik az Intézményben. A Ménesbirtok Lótenyésztési Igazgatóságának folyamatosan szüksége van az iskola által kibocsájtott szakemberekre, a lóállomány jelenleg 282 egyedből áll. Tanulóink 2019-ben a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Versenyen II. és IV. helyezést értek el – a legrangosabb országos szakmai versenyt 2019 után, 2024. április 14. és 16. között ismét Mezőhegyesen rendezzük. 2018-ban és 2019-ben is a „Magyarország az én hazám” országos közismereti vetélkedőt az iskola háromfős Lovász csapata nyerte meg. A 2022/2023-as tanévben két Gazda (lovász) tanulónk bejutott az Országos Szakképző Iskolai Közismereti Tanulmányi Verseny (OSZKTV) Humán tantárgycsoport országos döntőjébe. 700 induló közül a 6. és a 12. helyen végeztek. A 2023/2024-es tanévben az OSZKTV Reál Tantárgycsoport országos döntőjében iskolánkat három 9. osztályos Gazda (lovász) tanuló képviselte. Több mint 2400 induló közül jutottak be a legjobb 20 közé, 5., 7. és 15. helyezést értek el. A Mezőhegyesen végzett lovas szakemberek keresettek a hazai és a külföldi (Ausztria, Hollandia, Skócia) ménesekben, sikereket érnek el több lovassport szakágban, de még a Nemzeti Vágtán is. A Magyar Lovas Szövetség minden évben szervez rajtengedély vizsgát Mezőhegyesen a fogathajtó, a díjugrató és a díjlovas szakágakban. A Ménesbirtok iskolája hazánk egyik legjobb lovasiskolája, ahol az egyes képzési területeken (például: fogathajtás, díjlovaglás, szakmai elmélet) a legjobb szakemberek oktatnak. Kezdő és haladó szintű lovas szakkört kínálunk, haladó lovas tudással tanulóink a Mezőhegyesi Ménes Közhasznú Sportegyesület által szervezett szakkört is választhatják. Fenntartónk a 10. évfolyamtól szakképzési munkaszerződést köt a gyerekekkel. Vidéki diákjainknak az intézmény székhelyén ingyenes kollégiumi elhelyezést biztosítunk, hétvégéken is, havonta egy kötelező hazautazással. A gyermekétkeztetést helyben, a kollégiumban működő befejező konyha biztosítja.

A Ménesbirtok iskolája madártávlatból (2024. IV. 29.) – Peleskey Bence drónfelvétele

Mezőgazdaság és erdészet ágazatban az ötéves Mezőgazdasági technikus képzést kínáljuk, ahol a 11. évfolyamtól tanulóink állattenyésztő vagy növénytermesztő szakmairányt választhatnak. A 2025/2026-os tanévtől a technikumban elindítjuk az Erdésztechnikus képzést is, a 11. évfolyamtól választható Erdőgazdálkodás vagy Vadgazdálkodás szakmairánnyal. Az új képzéshez 1500 ha erdőterület és 15 500 ha vadászterület áll rendelkezésünkre. A Ménesbirtok iskolája nem csak 21. századi oktatótermeket, technológiát és gépeket, hanem ösztöndíjat is biztosít a képzésekhez. Tanulóink az iskolában töltött első tanév félévétől az iskolai tanulmányi átlag, de legalább 3,5 átlag feletti tanulmányi eredménnyel havi nettó 20 000 forint; 4,5 tanulmányi átlag felett pedig havi nettó 30 000 forint ösztöndíjban részesülnek. Mentorprogramunkba pályázat útján léphetnek be az iskola ifjúsági képzésben tanuló, legkiválóbb diákjai. A mentorált tanulók hét szakirányú képzési területen, valós üzemi körülmények között szerezhetnek alapos szakmai ismereteket a Ménesbirtoknál és akár havi nettó 100.000 forint juttatásban részesülhetnek. A képzési területek: 1. Precíziós gazdálkodás, az agrárium digitalizációja; 2. Szántóföldi öntözés; 3. Vetőmagüzemi technológia; 4. Szarvasmarhatelepi technológia – automatizált istálló, robotos fejés; 5. Lovassport és lovas menedzsment; 6. Erdészet és vadgazdálkodás; 7. Modern sertéstelepi technológia – a hiperszapora genetika menedzsmentje. A szakképzés színvonalának növelése érdekében együttműködési megállapodásokat kötöttünk a mezőgazdaság helyi és regionális szereplőivel. Célunk tanulmányi kirándulások és külső gyakorlatok szervezése, a Ménesbirtok és a külső partnerek vezető szakembereinek bevonása a képzésbe. Számunkra az innováció a fenntartható fejlődést és a környezet védelmét is jelenti egyben.

Az iskola székhelyén található, szállodák kényelmét idéző kollégiumunk „Nonius Ifjúsági Szálló” néven, háromcsillagos minősítésű kereskedelmi szálláshelyként is működik. A hűthető-fűthető, egytől négyágyas férőhellyel kialakított szobák mindegyikéhez tartozik fürdőszoba. (2023. XI. 04.) – Mónus Márton drónfelvétele

Technikumban mezőgazdasági gépésztechnikusokat képzünk, míg szakképző iskolában folytatjuk a mezőgazdasági gépészek képzését. A traktoros jogosítvány megszerzését ingyenesen biztosítjuk. Az iskola fenntartója az intézmény egyetlen és kizárólagos duális képzési partnere, mintegy 37,5 ha állandó gyakorló területet biztosít a képzésekhez, ugyanakkor a Tangazdaság egész területére kiterjesztettük a duális képzést. 2017 óta több mint 7 milliárd forint értékben újult meg a mintagazdaság gépparkja. Ilyen mértékű eszközbeszerzésre a cég legújabbkori történetében nem volt példa. Tanulóink a Ménesbirtok központi gépjavító állomásán dolgoznak, a lehető legközelebb a termeléshez. Az elmúlt tanévben több mint 600 ha területet műveltünk meg a gyerekekkel, többek között mezőgazdasági gépésztechnikus tanulóink címerezőgéppel steril hibridkukorica vágását végezték 1-2 menetben; takarmány- és vetőmagbúzát, napraforgót takarítottunk be, beszállítottunk 2500 t terményt, megműveltünk 40 ha vadföldet. A tanulók a legkorszerűbb erő- és munkagépekkel dolgoznak, mérhető eredményekkel. Megismerkednek az AgroVIR rendszerrel és a precíziós gazdálkodás helyben bevezetett elemeivel. 2023 áprilisában a Mezőgazdasági Gépész Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) országos döntőjében Hegedűs József tanulónk ezüstérmet szerzett és a KITE Zrt. különdíját is elnyerte. Iskolánk két különdíjban részesült: „Kiváló gyakorlati oktatásért” – a legjobb gyakorlati képzőhely a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium lett; valamint „Kiváló gyakorlati versenyeredményért” – a legjobb gyakorlati munkát Hegedűs József mutatta be. Szakmai partnerünk, a MEGFOSZ (Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége) által szervezett többfordulós vetélkedő, a „Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság!” 2024. március 8-iki, gödöllői döntőjében iskolánk csapata a VI. helyen végzett. Az elmúlt másfél évben 10 fő nálunk végzett mezőgépészt alkalmazott a Ménesbirtok, idén nyáron pedig újabb 5 főt vett fel a társaság. Az idén nyáron hetedik alkalommal megszervezett Birtoktáborban 50 székelyföldi és 49 magyarországi tanuló dolgozott a Ménesbirtok hibridkukorica földjein.

Fémipari gyakorlat a Ménesbirtok központi gépjavító állomásán (2024. III. 08.) – Peleskey Bence felvétele

Hatékony együttműködést folytatunk a kamarákkal és más szakmai szervezetekkel. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karával közös kutatás-fejlesztés projektünk keretén belül hibridkukorica címerfelismerő rendszert tervezünk. 2022 novemberében a „Hibridkukorica 3D morphometria” című kutatási programunkkal, első helyezettként elnyertük a Kutatóiskola címet. Rendezvényeink palettája rendkívül gazdag: „Varnyúavató” – az iskola gólyabálja, NAK Pályaorientációs Nap – nyílt nap, Adventi Nap – karácsonyi rendezvény, szalagavató, diáknap, ballagás, Múzeumok Éjszakája, Európai Diáksport Napja stb. Nagy igénnyel, iskolai színdarabokkal, filmekkel emlékezünk meg nemzeti ünnepeinkről. Az ágazati alapozó képzés időtartama alatt felértékelődött az üzemlátogatások, a szakmai rendezvények és kiállítások szerepe. Lehetőséget biztosítunk a rendszeres sportolásra, szakkörökön való részvételre (precíziós gazdálkodás, lovaglás, dróntechnológia, robotika, borászat, kosárlabda, birkózás, íjászat), részvételre szakmai versenyeken, sportversenyeken és táborokban. Az iskola sportéletében kiemelt fontosságú a vívás, technikumban vívás tantervű testnevelés órákat tartunk. A külföldi tanulmányutak a mentorprogram és képzési partnereink által valósulnak meg. Az iskola mellett élő, közhasznú alapítvány működik. Nagy hangsúlyt helyezünk a gyerekek iskolai nevelésére, például adománygyűjtő akciókat hirdettük az orosz-ukrán háború elől menekülők megsegítésére, az adventi időszakban templomlátogatásokat szervezünk, a kollégista gyerekek az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében segítenek a majori lakosságnak, részt vállalnak az Intézmény épületei, körforgalmak, parkok karbantartásában. Az iskola szép és informatív honlapja mellett a közösségimédia-felületeket is folyamatosan fejlesztjük.

Eddigi legsikeresebb határon túli szakmai együttműködésünk a FirstFarms Hungary Kft. dán tulajdonosi körével és a holland Big Dutchman modern sertéstelepi technológiát gyártó, világelső céggel jött létre – az ország legkorszerűbb sertéstartás oktatóterme épült meg az iskola székhelyén. A saját fejlesztésű informatikai felület az oktatást egy szabadulójátékkal kombinálja. Középtávú stratégiai célunk a Mezőhegyesi Komplex Vizsgaközpont mint regionális akkreditált vizsgaközpont létrehozása, magyar és angol nyelven történő vizsgalehetőséggel. Az Intézmény szomszédságában, az egykori állatjárványkórház elkülönítő istállóinak műemlék épületeiben és a mögöttük található földterületen iskolamajort létesítünk. A majorság-koncepcióban kialakított kisléptékű agrárgazdálkodással elsősorban a technikumi szakmai oktatást szeretnénk gyakorlatorientáltabb képzéssé alakítani.

2024. május 25-én átadott, új és modern Sportcsarnok harmonikusan, nem hivalkodóan illeszkedik mind a műemléki, mind a természeti környezethez. A háromszintes, közel 3000 négyzetméteres hasznos területtel rendelkező sportlétesítményben a hagyományos futsal-, kézilabda- és kosárlabdapályák mellett többek között edzőterem, elektromos találatjelző gépekkel felszerelt vívópástok és automata önbiztosító rendszerrel ellátott mászófal is helyet kaptak. Fotó: Peleskey Bence (2024. VII. 23.)

A most zajló beruházásokat követően iskolánk lesz hazánk legszebb és legjobban felszerelt szakképző intézménye, amely nem csupán megjelenésében, de szakmai munkájában is méltó rá, hogy a Ménesbirtok iskolája legyen. 2021-ben átadásra került a főépület – a korábbi állatkórház homlokzatának és tetőhéjazatának teljes műemléki felújítása mellett fontos szerepet kapott az energetikai korszerűsítés, valamint a bútorzat és a tanműhelyek eszközparkjának megújítása. A Tanári épületének teljes felújítása során a főállatorvosi villa visszanyerte eredeti alaprajzát és romantikus stílusú arculatát. A 2022/2023-as tanévben a székhelyen és a központi gépjavító állomás területén újabb tanműhelyek és a könyvtár készültek el, a 2023/2024-es tanévben a megújult és kibővített kollégium, valamint új Sportcsarnok került átadásra.

Válaszd a legkorszerűbb tudást, válaszd a 21. századi szakképzést Mezőhegyesen!

Összefoglaló táblázat a képzésekről:

A 2025/2026-os tanévben induló képzéseink

TECHNIKUM – KÖZPONTI ÍRÁSBELI FELVÉTELI VIZSGA SZÜKSÉGES:
Tanulmányi terület kódja: 0001
Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET; Szakma: Mezőgazdasági technikus, ÁLLATTENYÉSZTŐ VAGY NÖVÉNYTERMESZTŐ SZAKMAIRÁNY (508111709)
5 éves technikumi szakmai oktatás és érettségi vizsga
Ingyenes „B” vagy „T” kategóriás jogosítvány

Tanulmányi terület kódja: 0002
Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET; Szakma: Mezőgazdasági gépésztechnikus (508101708)
5 éves technikumi szakmai oktatás és érettségi vizsga
Ingyenes „T” kategóriás jogosítvány

Tanulmányi terület kódja: 0003
Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET; Szakma: Erdésztechnikus, ERDŐGAZDÁLKODÁS VAGY VADGAZDÁLKODÁS SZAKMAIRÁNY (508211702)
5 éves technikumi szakmai oktatás és érettségi vizsga
Ingyenes „B” vagy „T” kategóriás jogosítvány

SZAKKÉPZŐ ISKOLA:
Tanulmányi terület kódja: 0004
Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET; Szakma: Mezőgazdasági gépész (408101707)
3 év szakképző iskolai szakmai oktatás
Ingyenes „T” kategóriás jogosítvány

Tanulmányi terület kódja: 0005
Ágazat: MEZŐGAZDASÁG ÉS ERDÉSZET; Szakma: Gazda, LOVÁSZ VAGY ÁLLATTENYÉSZTŐ VAGY NÖVÉNYTERMESZTŐ SZAKMAIRÁNY (408111704)
3 év szakképző iskolai szakmai oktatás
Állattenyésztő szakmairányt választó tanulók részére ingyenes „B” vagy „T” kategóriás jogosítvány

Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
5820 Mezőhegyes, Kozma Ferenc utca 23.
Telefon: +36-70/400-2550, +36-68/466-006; fax: +36-68/468-258
Honlap: www.mezohegyes-szakkepzes.edu.hu
Közösségi oldalak: www.facebook.com/mezohegyes.szakkepzes
www.youtube.com/@MezohegyesSzakkepzes
www.tiktok.com/@mezohegyes_szakkepzes
E-mail: [email protected]

Tarkó Gábor igazgató

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában