Hírek

2006.05.09. 12:00

Besegít a MOL a költségvetésnek?

Közel 230 milliárd forintot fizet a MOL azért a csaknem 11 millió darab saját törzsrészvényéért, amely eddig állami tulajdonban volt, és a vállalat most vásárolt meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaságtól (ÁPV Rt.). Vannak, akik szerint ezzel az állam burkoltan a költségvetési hiányt csökkenti.

BAMA

Batiz András kormányszóvivő tavaly december 1-jén jelentette be, hogy az ÁPV Rt. eladja a még állami kézben lévő MOL-részvényeket. A tavalyi közlemény szerint a 11,7 százalékos pakett nagy részéhez, 10 százaléknyi részvényhez a magyar olajipari vállalat juthat hozzá, ezzel biztosítható a MOL Rt. függetlenségének megőrzése.

A részvények átlagárfolyama nagyjából 22 ezer forint, és ez azt jelenti, hogy mintegy 230 milliárd forint az ügylet értéke, mondta el Szuppán Gergely, a Takarékbank elemzője az ügyletet kommentálva az InfoRádióban. A szakértő emlékeztetett arra, hogy a részvényeladásból származó bevétel közvetlenül nem fordítható a költségvetés egyenlegének javítására, az ilyen forrásból érkező pénzből elsődlegesen az államadósságot kell csökkenteni. Némi trükközéssel azonban bizonyos állami kötelezettségvállalásokat át lehet vállalni ebből a pénzből. Elképzelhető, hogy egyes autópálya-kötvények refinanszírozására fordítja az állam a pénzt, és ezzel burkoltan javíthatja a költségvetés helyzetét, vélekedett Szuppán Gergely.

Az állam tulajdonában maradó 1,7 százalékos MOL-részvénycsomagot információk szerint a későbbiekben kisbefektetőknek kínálják majd fel nyilvános értékesítés keretében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!