Hírek

2006.05.23. 12:09

Japán újrakezdi a bálnavadászatot

Tervek szerint 260 bálnát akar elejteni az az öt japán bálnavadász hajó, amely kedden futott ki a Csendes-óceán északnyugati vizeire. A bálnák vadászatát a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság már 20 éve tiltja.

BAMA

Japán évek óta szeretné elérni a bálnavadászati tilalom feloldását, mondván az elmúlt években a veszélyeztetettnek tartott tengeri emlősök több faja már eléggé elszaporodott a vadászathoz. Japán a hivatalos érvek szerint betartja a tilalmat, ugyanis az egyezmény csak a kereskedelmi célú vadászatot tiltja, a bálnák tudományos célból történő kilövése megengedett. Ennek ellenére az elejtett állatok húsát a vadásztársaságok értékesítik a szigetországban. A világon csak Norvégia veszi semmibe a tilalmat hivatalosan is.

Június közepén gyűlést tart a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság, így a japán lépés valószínűleg demonstratív, s a tilalom feloldását próbálja elérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!