Hírek

2006.05.17. 19:31

Reformok: kezdődhet a megszorítás

Először beszélt a várható megszorításokról Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Szerdai lapinterjújában elismerte, hamarosan a vállalatok és az állampolgárok is megérzik a kormány intézkedéseit.

Szakács Árpád

„A reformok kormányát szeretném vezetni” – jelentette ki a miniszterelnök-jelölt keddi parlamenti felszólalásában. Gyurcsány Ferenc azt mondta, az állam működésének sok területét, a közigazgatást és a közszolgáltatásokat átalakító reformokról lesz szó. Egyre több jel mutat arra, hogy a „reform” néven kommunikált változások komoly pénzügyi megszorításokat is jelentenek. Ezt igazolja az is, hogy szerdán a kormányfő először beszélt a várható változásokról. Elismerte, a költségvetés kiigazítása mindenkit elér majd.

„Hamarosan a vállalatok és az állampolgárok is megérzik a kormány intézkedéseit, hisz az államnak nincsenek az ő befizetéseiktől független forrásai” – mondta Gyurcsány a Népszabadságban. Szerinte lesz, akinek a korábbinál nagyobb védelmet nyújt a kormány és lesz, akitől a korábbinál nagyobb felelősséget vár majd el. A mostani problémák nagy része abból származik, hogy az állam túl sokat költ – ezen szerinte két módon lehet változtatni. Vagy csökkenteni kell a kiadásokat, vagy növelni kell a bevételeket – tette hozzá. Gyurcsány szerint jövedelmünk nem csökken, „de növekedésük üteme nem érheti el az elmúlt években megszokott szintet.”

Egyelőre találgatások vannak arról, hogy milyen pénzügyi megszorításokra lesz szükség. Egyes elemzők 500 milliárdos állami megtakarítást tartanak elfogadhatóak, míg több szakértő ezt az összeget 800 milliárdra teszi. Ami biztos, hogy a várható intézkedéseket mielőbb be kell vezetni. Erről tanúskodik az a szerdai információ is, amely szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Veres János pénzügyminiszter ígéretet tett Joaquín Almuniának, az unió pénzügyi biztosának, hogy Magyarország szeptember elejére az uniós elvárásoknak megfelelően módosított konvergenciaprogramot nyújt be. Ebben egyebek között azonnali kiigazításokat indítanak el. A pénzügyi felelős utalt arra, hogy az EU már kétszer figyelmeztette Magyarországot a deficitcélok be nem tartása miatt. Almunia ugyanakkor nem tért ki arra a korábban felröppent híresztelésre, hogy további nem teljesítések esetén távlati intézkedésként Brüsszel akár a felzárkóztatási támogatások felfüggesztését is kilátásba helyezheti.

Gyurcsány a jövő héten egyeztetne

Elkészült a kormányprogram első változata – közölte a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. Gál J. Zoltán tájékoztatása szerint az MSZP és az SZDSZ az igazgatás és az államreform ügyében már megállapodott. Gyurcsány Ferenc a kétharmados törvényeket érintő reform- tervekről a kormányprogram benyújtása előtt szeretne konzultálni az ellenzéki vezetőkkel. Erről levélben értesítette a pártvezetőket. Dávid Ibolya MDF elnök szerdán elfogadta a meghívást. Válaszában leszögezte: „ha bajban van az ország: a középosztályt képviselő MDF-nek ott a helye, s ha segítség kell, segít”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!