Közélet

2012.11.17. 08:04

Galambürülék miatt néma Ecsegfalva harangja

Címkék#ecsegfalva

Az épület tornyának ablakain félig leszakadtak a zsalugáterek, a madarak szabadon járnak ki-be. A templom padlásfeljáróját és a padlást vastagon fedi a galambürülék.

L. J.

Ecsegfalván az utóbbi időben nem volt olyan lakossági fórum, melyen ne kérdezték volna meg az emberek a település vezetőit arról, miért nem intézkednek a templom ügyében. Kovács Mária polgármester azonban mindig ugyanazt válaszolta: próbálták, de nem sikerült, az egyházi vezetőkhöz írott leveleikre választ sem kaptak. A közmunkások segítségével ők rendben tartják a templom környékét, de többet nem tehetnek.

Az 1337 lelkes sárréti falu katolikus temploma egyre rosszabb állapotba kerül, s ami az itt élőknek legjobban fáj: több mint egy éve már a harangja sem szól.

— Amióta ez a templom áll, az emberek mindig harangszó mellett kísérték utolsó útjukra halottaikat. Mi ezt jó ideje már csak némaságban tehetjük meg — panaszolták a jöttünkre a templom előtt összegyűlt asszonyok. Kass Istvánné, Boda Andrásné és a többiek mindannyian azt mondták, olyanok ők, mint a pásztor nélküli nyáj. Az utóbbi időben ugyanis sűrűn váltották egymást a plébánosok, s ők úgy érezték, egyikük sem viseli szívén a templomot, melyet lassan lepusztítanak a galambok.

Az épület tornyának ablakain ugyanis félig leszakadtak a zsalugáterek, a madarak szabadon járnak ki-be. A templom padlásfeljáróját és a padlást vastagon fedi a galambürülék, félő, hogy emiatt a födém faszerkezete is tönkremegy.

A problémával megkerestük Lengyel Antal plébánost, aki négy másik település (Körösladány, Szeghalom, Füzesgyarmat, Bucsa) mellett nemrég feladatul kapta Ecsegfalva gyülekezetének pásztorlását is.

— Sajnos a galamb-probléma nem ismeretlen, korábban több szolgálati helyemen is találkoztam ezzel. Emlékszem, úgy tizenöt évvel ezelőtt az eleki templomból legalább 25 köbméter galambürüléket és törmeléket takarítottunk le, tíz éve pedig Kétegyházán is hasonló problémát kellett megoldani. Ecsegfalván is találok megoldást, de ehhez a helyiek segítségét is kérem majd. Szükségünk lesz a takarításhoz emberekre és a galambürülék elszállításához járműre — mondta a plébános.

Hozzátette: a probléma gyökere abban rejlik, hogy a régebbi építésű templomokban a zsalugáterek mögé nem tettek dróthálót, így a madarak a lécek között szabadon bejárhatnak. Ez a drótháló utólag is feltehető, Ecsegfalván is ezt teszik majd.

Ami a templomfelújítást illeti, Lengyel Antal elmondta: ahhoz pályázati forrásra lenne szükség, egyelőre azonban ilyen lehetőség nincs. n L. J.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!