2009.06.01. 16:47
Ezerszáz literes óriásbográcsban főzött Benke Laci bácsi Csabán
Az ezerszáz literes óriásbográcsban káposztás cvekedli főtt pirított csülökkel a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé hétfői zárónapján.
Olimpiai bajnok, ezüst- és bronzérmes szakácsok készítették az étket, melyhez 100-100 kiló csülköt és tésztát, 200 kiló káposztát használtak fel. Ehhez jött még 200 liter víz és a szükséges fűszerek. Benke László többszörös olimpiai bajnok mesterszakács egy liter sört is öntött az étekbe, a sörfesztiválhoz illően.
Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke a Beolnak kiemelte, helyben megtermelt alapanyagokat használtak fel a káposztától és a tojástól a csülökig. A szövetség elnöke szólt arról, a csülökpörköltfőző-versenyen üde színfoltnak számított a fiatalok térnyerése. Ők azok, akik az hagyományokat, az ősi magyar ízeket tovább vihetik.
A sörfesztiválra a hatalmas hazai érdeklődés mellett külföldről is érkeztek vendégek. Az angol pubként üzemelő emeletes busz szinte folyamatosan tömve volt, s visszatérő vendégei között brit és amerikai csoportok is voltak. Bora Imre, a sörfesztivál főszervezője elmondta: a közönség vevő volt az étel-, ital- és koncertkínálatra, nem lehet kérdés a jövő évi folytatás.