Kultúra

2012.10.06. 17:58

Önbizalmatlanságot sugall a zsebre tett kéz

Címkék#Kardoskút

Görög Ibolya protokollszakértő, aki 12 éven át (1987-1999) volt miniszterelnöki protokollos és aki hét miniszterelnököt látott el jó tanácsaival, szombaton is ezt tette: kardoskúti hallgatóságával osztott meg sok érdekes tudnivalót.

cs. i.

Nem illik a hölgyek táskáját az asztalra tenni. A földre helyezett női táskából nem megy ki a pénz, ahogy bele se kerül ott - oszlatta el a tévhitet a protokollszakértő, Görög Ibolya Kardoskúton.

Számtalan személyes példával és jó humorral fűszerezve adta a hallgatóság tudtára azokat az apróságokat, amelyeken sok múlhat például kapcsolatfelvétel, kommunikáció során. Ismerve a sajtóban dolgozókat, arra is kitért, melyik újságírót fogadja bizalmába a nyilatkozó: a tanult embert. S hogy ez miről ismerhető fel? Európaiságáról, testbeszédéről. Sőt! Még a kézfogás is árulkodik.

- Egész életünk kommunikáció. Egy divatos e-mail elküldése azonban még nem kommunikáció. Akkor válik azzá, ha arra megadjuk a választ, reagálunk rá. Bárhova megyünk, a fogadó fél kezdi a beszélgetést, ő nyújt elsőként kezet. Férfi és nő találkozásakor a nő nyújt kezet. Ez a  szabály akkor módosul, ha a férfi magasabb rangú.

A kapcsolatfelvételt azonban nem a kézfogás, hanem a szemkontaktus jelenti - hangsúlyozta a szakember, aki azt tanácsolta a bizonytalanoknak, ha belépnek ügyet intézni egy irodahelyiségbe, akkor feltétlenül mérjék fel szemkontaktussal, vajon melyik ügyintéző az ő emberük. Mesélt a kézcsók gyakorlatáról, igaz, ennek a közéletben nincs helye. De lássuk, hogyan helyes kezet csókolni:

- Csípőmélységben nyújtja a nő a kezét, mint kézfogáskor. A férfi dolga, hogy a kézfejet maga felé fordítsa, majd megemelje kissé és ráhajol. De nem érinti ajkával a kezet és nem cuppan a kézcsók!

Napjaink lezser, a férfiak körében divatossá vált, zsebre tett kéztartása kapcsán kijelentette: önbizalmatlanságot sugall egy férfi részéről. Óva intett mindenkit attól, hogy a zsebbe nőjön a keze!

- A nő ha leül, zárja a térdeit. Minden, amivel a lábára felhívja a figyelmet (lábrázás), az a szexualitásra utal. A férfiaknak illendő párhuzamos combbal, kissé nyitott térdekkel ülni, ez az elegáns testtartás ülő helyzetben.

Számos érdekességről szólt még Görög Ibolya, például arról, ha valakivel fontos tárgyalást folytatunk, azt ne forgó fotelben tegyük, az csak fecsegésre alkalmas. Tárgyalóasztal mellett születhetnek jó gondolatok, fogalmazhatók meg érdemi döntések.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!