Bulvár-celeb

2 órája

Tudta, hogy a bécsi szelet nem is bécsi?

Nem Bécs a szülővárosa a rántott húsnak, de még csak nem is Ausztriában készítették először.

MW

A bécsi szelet, német nevén Wiener Schnitzel története Olaszországba nyúlik vissza

Forrás: Shutterstock

Kevesen tudják, hogy a bécsi szeletnek hívott étel receptje Milánóból érkezett a császárvárosba, ott lett az osztrákok nemzeti ételévé, amelyet a Monarchia idején a magyarok is megszerettek.

A rántott hús első leírását egy régi bizánci szakácskönyvből ismerjük. A Konstantinápolyt ostromló arabok megtanulták a panírozást a helyi szakácsoktól, majd elterjesztették a módszert az uralmuk alá hajtott ibériai félszigeten. 

Andalúziai módra sütött húst ettek a 16. században Rómát elfoglaló V. Károly német-római császár spanyol zsoldosai is – írja a Mindmegette.

A szegények aranya

Az 1500-as években az előkelőségek körében szokás volt ehető aranyporral meghinteni vagy aranyfüsttel bevonni a vendégeknek felszolgált ételeket. 1514-ben egy vagyonos velencei kalmár is ilyen „aranylakomát” rendezett, és a milánói szakácsok állítólag ennek hatására találták fel a szegények aranyát, a sárgálló morzsájú panírt.

A klasszikus bécsi szeletet burgonyasalátával és citromszelettel tálalják
Forrás:  Shutterstock

1848-ban az itáliai osztrák haderő főparancsnoka, a felső-olaszországi lázadást leverő Radetzky egy hadijelentésében megemlíti:

A milánói konyhának van egy igazi nagy különlegessége: borjúszelet tojásba forgatva, panírozva, vajban megsütve.

Hogy valóban elküldte-e a cotoletta alla milanese elkészítésének leírását Ferenc Józsefnek egy bizonyos Attems gróffal, vagy esetleg ő maga vitte el a bécsi udvarba, nem tudni, mivel a recept csak egy 1884-ben kiadott osztrák szakácskönyvben bukkan fel.

Radetzky tábornagy egy hadijelentésében megemlíti a bécsi szeletet
Fotó: Karl Allen Lugmayer / Forrás:  Shutterstock

Egyes korabeli receptgyűjtemények még aranyozott karajként említik a panírozott milánói szeletet, amelynek bundájában szerepelt a reszelt parmezán is. Ausztriában idővel eltűnt a panírból a sajt, és a sütési eljárást más húsféléknél (pl. csirke, borjúláb) is alkalmazni kezdték.

Így készül a klaszikus bécsi szelet

Az eredeti Wiener Schnitzelhez egy száznapos borjú dióját, esetleg frikandóját vagy felsálját 1-1,5 cm vastagon felszeletelik, pillangóvágással szétnyitják, majd papírvékonyra klopfolják. A tányérról lelógó méretű darabokat fogós liszttel, tojással és császárzsemle morzsájával panírozzák, majd kevés forró sertészsírban, olvasztott vajban, illetve olajban sütik ki. Hagyományosan citromszelettel és burgonya- vagy madársalátával tálalják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!