Miniszterelnöki interjú

6 órája

Orbán Viktor: a gazdasági semlegesség a válasz az új kihívásokra – HALLGASSA MEG!

A kormány azt szeretné, hogy ha Magyarország - ahogy megnyerte az előző évtizedet - meg tudná nyerni az előtte álló évtizedet is - jelentette ki a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az észak-macedóniai Ohridból nyilatkozva.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának az észak-macedóniai Ohridban 2024. szeptember 27-én. Balról Törőcsik Zsolt műsorvezető

Forrás: MTI

Fotó: Benko Vivien Cher

– Észak-Macedóniának van egy vitája a bolgárokkal, akik blokkolják a tagsági folyamatokat. Magyarország adja az unió soros elnökségét, ezért mondhatni kötelesség, hogy elmenjünk egyes országokhoz a fennálló konfliktusok megoldásában. Részben ezért vagyunk itt. A soros elnökség azonban gyorsan elmúlik, de vannak ügyek, amelyek nem távoznak könnyen, ilyen a migráció is – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Magyarország miniszterelnöke ezúttal Észak-Macedóniából jelentkezett be, Ohrid mellől.  

Az interjút itt nézheti meg:

A kormányfő elmondta, harmadik oka is van annak, hogy ott vannak. Az országon fontos kereskedelmi útvonalak mennek keresztül.

Ha Magyarországról a tengerhez akarjuk juttatni az áruinkat, akkor Észak-Macedónián keresztül vezet az út a görög kikötőkhöz. Fontos a gazdasági együttműködés a két ország között.

Orbán Viktor kijelentette: a válságok és az ázsiai gazdaságok megváltoztatták a világgazdaságot, aki nem alkalmazkodik, az vesztes lesz. 

– Meg kell nyernünk a következő évtizedet, ezért lesz szükség a semlegesség politikájára. Blokkokra szakítják a világot, ezt Magyarországnak ki kell védenie. Lesz egy nyugati és egy keleti világgazdaság, és választani kell, hogy hazánk a világ melyik feléhez fog tartozni. Mi nem csatlakozhatunk egyik blokkhoz sem, az az érdekünk, hogy mindkét blokkal mély kapcsolatunk legyen – fogalmazott.

A kormányfő emlékeztetett: a szankciós politikától számos európai cég szenved, de magunkkal kell először tisztában lenni. Ennek a lényege az, hogy nem szabad, hogy ránk erőltessék, hogy politikai szemüvegen keresztül nézzük a gazdaságot.

Csak azt vegyük át a Nyugattól és a Kelettől, ami hasznos és észszerű is, utasítsunk el minden nyomást, ami árt az ország jövőjének

– szögezte le.

A miniszterelnök szerint a blokkosodás mindig lassítja a világgazdaság növekedését, és nem tesz jót a nemzetállamoknak sem. Amikor tilalmak, szankciók jönnek be, akkor mindnyájan veszítünk a kormányfő tájékoztatása szerint. Úgy véli, Európa öngyilkos úton jár, amikor blokkosodással válaszol Ázsia felemelkedésére és a saját gazdasági nehézségére.

Orbán Viktor elmondta, próbálja meggyőzni európai kollégáit, hogy ne lépjenek erre az útra, de nagyon nagy nyomás alatt vannak. Emlékeztetett: nekünk, magyaroknak van tapasztalatunk abban, hogy miért nem jó a blokkosodás.

Akárhogy blokkosodik a világgazdaság, nekünk az az érdekünk, hogy Magyarország a technológiai fejlődés élvonalában maradjon

– emelte ki.

Fontos, hogy Magyarországon gyártják a világ legjobb autóit. Fontos, hogy a zöldenergia előállításának és tárolásának csúcstechnológiái jelen legyenek, és itt állítsák elő, fontos, hogy a digitalizációból ne maradjunk ki. Nekünk az a fontos, hogy Magyarország ne maradjon ki a találmányokból, függetlenül attól, hogy Keletről vagy Nyugatról származik

– mondta.

Az interjút itt meghallgathatja:

Segítség a fiataloknak, a családoknak

Orbán Viktor szerint a fiataloknak szükségessé válik a munkáshitel megindítása, mivel a saját lakáshoz jutás lehetőségét újabb eszközökkel is lehetővé kell tenni. A kormány politikájának fontos eleme a családpolitika, ezért meg kell duplázni a családi pótlékot, illetve lehetőséget adni a kis- és középvállalkozásoknak, enyhíteni a tőkehiányukat. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően a gazdaság 3 és 6 százalék közé emelkedhet, bár még a mostani kis növekedéssel is az élbolyban vagyunk, de nem akarunk ebben a sávban ragadni. Ez a növekedés korábban is sikerült, most is sikerülni fog, Magyarország meg tudja ezt csinálni! – jelentette ki a kormányfő.

A versenyképességről elmondta: erről nagy viták vannak az európai vezetők között. Ezek eredményeképpen jó esély van egy európai megállapodásra, ami javíthatja az uniós országok versenyképességét. Sikerülhet december végére elfogadtatni egy versenyképességi paktumot – mondta a miniszterelnök.

A migrációs bírságról a kormányfő kijelentette:

Szólj igazat és leveszik a fejedet, és ez különösen igaz a migrációs vitára.

A napokban járt itt Matteo Salvini, akit hat évre börtönbe akarnak zárni a migrációval kapcsolatos álláspontja miatt, mert nem engedte meg a migránsok partra szállását Olaszországban – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette:

Salvini a mi hősünk, teljes szívvel állunk mellette.

Úgy folytatta, közben a bírói eljárás ellenére egyre több ország mondja, hogy a migrációt ellenzőknek volt és van igazuk.

Egyetlen esélyünk van egy szebb jövőre: ha nem engedjük be az illegális migránsokat a kontinensükre

– szögezte le Orbán Viktor.

A kormányfő tájékoztatása szerint a következő hetekben a viták éleződésére kell számítani a nagyvilágban, ugyanis közeledünk az amerikai elnökválasztásához, amely eldöntheti, hogy a világ tovább halad a háború útján, vagy békét hirdet a világ gócpontjain.

Donald Trump a béke elnöke volt, nem indított háborút, illetve lépéseket tett a korábbi konfliktusok megoldása érdekében. A világ békeszerető része azért szurkol, hogy a béke embere legyen az USA embere

– fogalmazott. A miniszterelnök úgy látja, hogy

Magyarországon is vannak háborúpártiak, ezek a baloldali politikusok, és békepártiak, akik jobboldaliak, így ez a vita hazánkban is egyre élesedni fog.

Mint mondta, korábban sikerült az ’56-os hősök ügyét is belekeverni ebbe a vitába. Nekünk is észnél kell lenni, és nem szabad kétségeket hagyni, pontosan kell fogalmazni.

Hozzátette: Orbán Balázs félreérthetően fogalmazott. A miniszterelnök szerint ebbe a vitába nem beemelni kell az ’56-os hősöket, hanem inkább távol kell tartani, a dicsőségüket pedig napirenden kell tartani. Úgy fogalmazott, ahol nem felejtik el a hősöket, ott mindig lesznek újak. A miniszterelnök szerint amennyiben a történelem úgy fordulna, és újra harcolni kellene a hazáért, Orbán Balázs is ott lenne velünk a Corvin közben.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország minden eszközzel megvédené magát, úgy, ahogy a magyar alkotmány ezt minden magyar ember számára kötelezővé teszi. A miniszterelnök köszönetet mondott az árvízi védekezésben részt vevőknek. 

A kormányfő elmondta: a magyar állam ma hatékonyabb, szervezettebb és felkészültebb volt, mint a 2013-as árvíz idején. Emlékeztetett: a szomszédos országokban az árvíz emberéleteket követelt, Magyarországon nem.

Egy árvíz után a kormány mindig kap egy komoly szakmai anyagot a vízügyesektől, az ebben megfogalmazott javaslatokat a kormány akciótervvé alakítja és megteszi a szükséges lépéseket. Ez minden árvíznél így volt és most is így lesz – mondta Orbán Viktor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában