hirdetés

2021.09.03. 07:27

Szilvamennyország a történelmi Magyarország mértani közepén

Szereti a szilvát? Akkor szeptember második hétvégéjén Szarvason a helye. Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legínyencebb gasztrokulturális fesztiválja a szilvaérés idején Szarvasra csábít. A háromnapos fesztivál szep­tember 10. és 12. között a kulináris élvezeteken túl koncertekkel, kulturális és gyermekprogramokkal várja a látogatókat.

Fotó: Latitude

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója visszaemlékezett, a ’90-es évek végén, amikor Békés megyében elindult tíz gasztrokulturális rendezvény­, akkor a sorozat része volt a Szarvasi Szilvanapok is. Ők a szilvával kapcsolatban azonban nem a pálinkát, hanem a lekvárt, a gyümölcsöt, a süteményeket és az ételkülönlegességeket választották, gondolva ezzel a háromgenerációs családok (szülők, nagyszülők és unokák) maximális kiszolgálására.

Mindez máig érvényes maradt, így ennek mentén szervezik meg idén immár a XXIII. Szarvasi Szilvanapokat.

A gasztronómiai fesztiválra tehát lekvárral, szilvás gombóccal, süteményekkel, receptversennyel, látványkonyhával, ingyenes kóstoltatással, elmaradhatatlan koncertekkel, egyéb színpadi produkciókkal és tematikus udvarok sokaságával várják a szilvázni vágyókat. A rendkívül színes és tartalmas programkínálatot a www.szilvanapok.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

A programok pénteken délután egy felvonulással veszik kezdetüket, majd koncertekkel és különleges hagyományőrző programokkal folytatódik a vasárnapi szilvabúcsúztató zárásig. Idén több mint 60 előadóművész ízleli meg a Szarvasi Szilvanapok hangulatát és nyitja meg az őszt. A fesztiváligazgató szerint érdemes felkeresni a tematikus udvarokat is, melyek a szilvanapok különlegességeit jelentik.

Ajánlatos kitérő lehet a Kölyök udvar, a Kézműves sörök udvara, a Borudvar, a Korona katlan vagy épp a Zebra Club.

Központi helyszínei lesznek még a szilva ünnepének a Templom tér, a Szent István park és a Kacsa tó is. A szilvanapi Látványkonyha, a Lekvárosok utcája és a Sütisor pedig az ínyenceknek tartogat kihagyhatatlan élményeket.

– Szórakozást, kikapcsolódást, egy jó őszi összejövetelt jelent Szarvas számára a szilvanapok – mondta el meglátását a rendezvényről Babák Mihály polgármester. Elárulta, az esemény komoly hagyományokon alapul, hiszen elődeik nagyra becsülték a szilvát, többféleképpen ették és itták jótékony egészségügyi hatása és persze a finom íze miatt is.

Ő maga például ajánlja őszi gyümölcsként körtével, almával, fahéjjal és szegfűszeggel együtt befőzni, és téli csemegének eltenni. Utóbbi szerinte mindenhez illik. Az abszolút kedvence viszont a töpörtyűs szilvalekváros papucs. Kizárólag vékony tésztából, ropogósan, a lekvárt is megpirítva.

A rendezvényre visszatérve elmondta, az egy rendkívül jó közösségi program Szarvason, ahol a helyiek, az elszármazottak és a vidékről érkezők jókat esznek, és nem csak szilvát. A kínálat része ugyanis a kolbász, a hurka, a töltött káposzta, a tarja, a csülök, illetve jó néhány modern gasztronómiai különlegesség is. A látványkonyhának pedig idén is része lesz ő maga is, hogy együtt főzhessen Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakáccsal és a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnökével, valamint Tímár András Venesz-díjas mesterszakáccsal. Prohászka Béla elárulta,

az idei Szarvasi Szilvanapokon bemutatkoznak a helyi, élelmiszert előállító vállalkozók szilvás és nem szilvás termékeikkel.

Hozzátette, az ételekhez különböző típusú rizseket is kínálnak majd, gőzölve és párolva. Szilvából egyébként minden változat megjelenik a látványkonyhában. Lesz belőle ízesítő nyersen, aszalva, valamint cibere, lekvár, sör, bor és pálinka formájában egyaránt. A fesztiválon való részvételről elmondta, megtiszteltetés, hogy újra a részese lehet, hiszen a kezdetektől jelen van, mondhatni, már a szívügyévé vált. Tímár Andrással pedig több éve együtt készítik a látványkonyhában az ételeket, hozzájuk csatlakozik idén is Babák Mihály. Így tapasztalatból állíthatja, hogy egy rendkívül jó csapat készíti majd a finomságokat a hosszú hétvégén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában