Hirdetés

6 órája

4 dolog, amiért nem érdemes elhanyagolni a testtartásunkat

A helyes testtartás nem egyszerűen esztétikai kérdés, hiszen hatással van egészségünkre, közérzetünkre és teljesítőképességünkre is. Ennek ellenére sokan – különösen azok, akik a nap nagy részét a képernyő előtt töltik – hajlamosak elhanyagolni a kérdést, és a megoldás keresése helyett a kényelmet választják. Az alábbiakban bemutatjuk, miért rossz döntés ez, és adunk néhány praktikus tippet a helytelen testtartásból adódó problémák megelőzésére és kezelésére.

PR cikk

Forrás: 123rf.com

1. Felüti a fejét a fájdalom

A helytelen testtartás által okozott egyik leggyakoribb és legsúlyosabb probléma az, hogy megjelenik, majd állandósul a hát- és derékfájás. Ennek oka az, hogy a görnyedt ülés következtében a hát izmaira jóval nagyobb súly és nyomás nehezedik, mint általában. A fájdalom persze kellemetlen, de sokkal nagyobb gond az, hogy idővel komolyabb gerincbetegség, például porckorongsérv is kialakulhat, ami sokszor már csak műtéti úton kezelhető. 

További következmény lehet az izomfájdalom, illetve bizonyos izomcsoportok elsorvadása. A kettő természetes módon jár együtt, hiszen ha bizonyos izmokat a rossz testtartás következtében nem használunk, másokat túlságosan megterhelünk. Ha nem ülünk egyenes háttal, vállunk megemelkedik a fej pedig előrebillen, ami a nyaki izom feszüléséhez, majd idővel állandósult fejfájáshoz, migrénhez vezet. Ennek következménye a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése, amit valószínűleg mindannyian szeretnénk elkerülni. 

Mit tehetünk?

A legelső teendőnk természetesen a helyes testtartás megismerése és folyamatos alkalmazása legyen, emellett azonban fontos a rendszeres testmozgás és az izmaink karbantartása: érdemes lehet masszázsra járni, ha pedig otthon szeretnénk helyrehozni magunkat, egy masszírozó fotel jelentheti a megoldást.

2. Légzési problémák léphetnek fel

Ha a rossz testtartás állandósul, könnyen elképzelhető, hogy csökken a mellkas kapacitása, nyomást helyezünk a légzőszervekre, ennek következtében pedig a légzés nehezítetté válik és kevesebb oxigén jut el a sejtjeinkbe, szöveteinkbe. Ha a vérkeringés lelassul, az hatással van az anyagcserénkre és számos problémát idézhet elő: egyre fáradékonyabbnak, lehangoltabbnak érezzük magunkat, kiszárad a bőrünk de akár komoly krónikus betegségek is felüthetik a fejüket. 

Mit tehetünk?

Az oxigénellátással kapcsolatos problémák megelőzésében vagy kezelésében a légzőgyakorlatok jelenthetik a megoldást: érdemes lehet elsajátítani a hasi légzés technikáját, mely az ülő életmódot folytatók számára különösen hasznos.

3. Szívritmuszavar, mellkasi fájdalom jelentkezhet

Ez szerencsére a ritkább esetek közé tartozik, mégis fontos beszélni róla. A tartós görnyedt testtartás következtében a szerveink összenyomódhatnak, ami nemcsak a már említett tüdő, de a szív működését is megzavarhatja. Előfordulhat, hogy ülő vagy egyéb nyugalmi testhelyzetben mellkasi szúrást észlelünk, ami rendkívül ijesztő lehet, hiszen ilyenkor azonnal a szívrohamra asszociálunk. A legtöbb esetben nem ez a helyzet, a kivizsgálás azonban semmiképpen se maradjon el!

4. Csökken az önbizalom 

A testtartásunk nemcsak fizikai, hanem pszichológiai hatással is lehet ránk. Az, aki egyenes derékkal áll – vagy éppen ül –, magabiztosságot sugároz és magát is sikeresebbnek, vonzóbbnak érzi. Ez a megjelenés a környezetünkből is pozitív visszajelzéseket vált ki, ami szintén segít növelni az önbizalmunkat. Mivel az egyenes testtartás az agy oxigénellátását is növeli, következtében jobban teljesítünk a mindennapokban, ami hatással van arra, hogy mennyire bízunk saját magunkban. 

Csak egy kis odafigyelés kell

Láthatjuk, hogy a helyes testtartás alapvető fontosságú az egészségünk megőrzése érdekében, ennek fenntartása azonban az ülő életmód következtében sokszor nem egyszerű. A testmozgás, a masszírozó fotel és a légzőgyakorlatok sokat segíthetnek, a legfontosabb azonban az, hogy sajátítsuk el a megfelelő testtartást.

Válasszunk ergonomikus kialakítású bútorokat és üljünk úgy, hogy a szék támlája támassza meg a medencecsontunk tetejét és a derekunkat. A lábunkat helyezzük el kényelmesen a padlón, kezünk pihenjen a karfán, a szemünk pedig legyen egy vonalban a monitorral. Állás közben testsúlyunk mindkét lábat egyaránt terhelje és ügyeljünk arra, hogy ne görnyedjünk előre. Figyeljünk oda egy kicsit és meglátjuk, hamarosan a helyes testtartás válik természetessé. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában