Előrelépés

2024.04.26. 17:00

Tanya- és külterületi fejlesztési programot fogadtak el Csabán – videóval

A békéscsabai közgyűlés által csütörtökön elfogadott tanya- és külterületfejlesztési programmal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a programot kezdeményező Fidesz-KDNP pénteken délelőtt a Petrovszki tanyánál. Mint elmondták, a kérdés, illetve a szakmai anyag elfogadása azért is nagyon lényeges, mert Békéscsaba külterületein ezer lakott tanya található, és ott mintegy 2000-en laknak, illetve körülbelül 700-an élnek kétlaki életet. A tanya- és külterületfejlesztési program számos téren hozhat előrelépést.

Papp Gábor

Paláncz György alpolgármester elmondta, Békéscsaba az Alföld olyan városa, amely az egyik legnagyobb tanyavilággal, illetve külterülettel rendelkezik. Hozzátette, közel 1000 lakott tanya van, és ezek a területek az elmúlt időszakok fejlesztési programjaiban talán kevésbé kaptak helyet, mint a belváros. Ezért tartottuk fontosnak, hogy készüljön egy olyan koncepció, tanya- és külterületi fejlesztési program, amely foglalkozik a külterületeken, a tanyavilágban élők problémáival.

tanya- és külterületi fejlesztési program, Békéscsaba, Fidesz-KDNP
Paláncz György, Opauszki Zoltán, Szente Béla és Bálint József beszélt a tanya- és külterületi fejlesztési programról. Fotó: Beol.hu

Tanya- és külterületi fejlesztési program, középtávú stratégia

Mint kifejtette, felmérések, beszélgetések, tanyafórumok alapján kaptak képet a helyzetről. Ezek figyelembe vételével készítették el azt a középtávú fejlesztési stratégiát, amely a külterületen élők körülményeivel foglalkozik, és próbálja azokat javítani. 

A program igyekszik olyan helyzetbe hozni őket, amely akár a termelés, akár a piac vonatkozásában is bevételnövekedést eredményezhet a számukra – fogalmazott. Kiemelte, szeretnék, ha a következő időszakban városi forrásokból, különböző pályázati lehetőségekből, partneri együttműködésekből olyan megoldásokat biztosíthatnának, amelyek jelentősen javítják a külterületeken élők mindennapjait. 

Fókuszba kell helyezni a külterületeket is

Opauszki Zoltán frakcióvezető, tanácsnok elmondta, Békéscsaba az elmúlt tíz évben erőteljesen fejlődött. A belvárosban, a belterületen számos beruházás valósult meg, megújították az út- és járdahálózatot, jelentős intézményfejlesztéseket, belvárost érintő rehabilitációs projekteket és turisztikai fejlesztéseket valósítottak meg.

– Ez is felhívja a figyelmet, hogy kellő fókuszt kell helyezni a város külterületi és tanyás részein élők sorsára – fogalmazott. Opauszki Zoltán elmondta, Békéscsaba külterületein, tanyás térségeiben több mint 400 kilométer hosszúságú úthálózat található, és elsőrendű kérdés azok kezelése.

Kilenc stratégiai pont

Szente Béla önkormányzati képviselő, ahogy a sajtótájékoztatón elmondták – a dokumentum szellemi atyja – kifejtette, a program helyzetértékelésből, történeti részből és stratégiai elképzelésekből áll.

– Középtávú fejlesztésekről beszélünk, amelyek általános értékűek. A stratégia alapján minden évben intézkedési terv születne. A költségvetés készítésével egy időben terveznék meg a feladatokat, amelyeket a város tud vállalni – részletezte. – Így a külterületeken élők is tudhatják, hogy mire számíthatnak.

Az önkormányzati képviselő komoly problémának nevezte az ivóvízellátást és a tájhasznosítást. Kitért arra, hogy kilenc stratégiai pontban gondolkodtak, amelyek mindegyike a külterületen, a tanyákon élők helyzetének javítására irányul.

Ezek az önkormányzati, közigazgatási program, jogi környezet, a gazdaságfejlesztési, az infrastrukturális, a családügyi, szociális és egészségvédelmi, a közösségfejlesztési program, a közbiztonság, a nemzeti vízstratégia helyi feladatai, a táj- és természetvédelmi program, valamint a fenntarthatósági program.

Szente Béla elmondta, 1000 körüli lakott tanya van a városban, míg összességében 1500 körüli tanyaépület található Békéscsabán. A tanyavilágban a lakosságszám megközelíti a 2000-et, de ennél valójában többen élnek a külterületeken, hiszen körülbelül 700-an kétlaki életet élnek. Az érintett lakosság több mint 50 százaléka felnőtt, az aktív korosztályba tartozik. A lakosok 17 százaléka gyermek és fiatal, 17 százaléka idős. A lakosságszám pedig nem csökkent az elmúlt egy évtizedben.

Bálint József elmondta, 1980 óta él a választókerületben, gyermekévei óta járja a környéket, ismeri a tanyavilágban, illetve a külterületeken élők problémáit. Kiemelt, nagyon fontosnak tartja, hogy a Fidesz-KDNP frakció kidolgozta a programot, amelyre nagy szüksége van Békéscsabának, ahogy az említett problémák megoldására is. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában