Díjátadó

2024.04.27. 22:51

Sulyok Tamás: kiváló borászok nélkül nem születnének minőségi borok

Kiváló borászok nélkül a legősibb szőlőfajtákból és a legkedvezőbb évjáratok terméséből sem születnének minőségi borok - hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök a Borászok Borásza díj átadóján szombaton Budapesten.

MW

Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond a Borászok Borásza díjátadóján a budapesti New York Palotában 2024. április 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A bor ott van az irodalmunkban, a művészetünkben, az egyházi liturgiában - mutatott rá az államfő, hozzátéve: a borkészítés végigkíséri egész történelmünket. 

"A borász építi az ország imázsát, ápolja a tradíciókat, fellendíti a turizmust, erősíti a gazdaságot" 

- emelte ki Sulyok Tamás, megjegyezve: a bor elkészítésének egész folyamatát átlátni és átfogni tekintélyes munka és hatalmas tudás, s a borászmesterség művelői erre hivatottak. 

A köztársasági elnök úgy fogalmazott:

 "a bor örökség, a táj ízének közvetítője, egyediségének őrzője, a bor titok, szakralitás". 

Azt mondta, a borászszakma művelői jóformán mindenhez értenek. A borász szakavatott agronómus, jártas a gasztronómiában, emellett ismeri és alakítja az emberek ízlését. 

Emlékeztetett: fél évezreddel ezelőtt Werbőczy István a Hármaskönyvében a szőlőhegyek gazdag jövedelméről, a szőlősök értékéről írt, a magyar szokásjog gyűjteménye pedig rögzítette, hogy a szőlősök eladásánál a szőlő igazi értékét külön meg kell állapítaniuk a helyi bírának és az esküdt polgároknak. 

A balatoni szőlőültetvények már a tihanyi apátság 1055-ös alapítólevelében is szerepeltek, a római jog ismerte és szabályozta a többi között a bor jó minőségéért vállalt garanciát

 - ismertette a részleteket a köztársasági elnök, hozzáfűzve: a borászoknak tehát kicsit jogászoknak is kellett lenniük. 

Az emberiség és a bor kapcsolata távoli korokba nyúlik vissza - idézte fel az államfő, kiemelve: a szőlőskertek, lugasok, boros amforák ott voltak évezredekkel ezelőtt az ókori görögöknél, a Szentföldön és Egyiptomban is. 

"Páratlan élmény tapasztalt borászoktól tanulni a bor érlelésének titkos fogásait" - mondta Sulyok Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában