Digitália

2024.07.05. 06:00

Fenn rekedtek az űrállomáson a Starliner űrhajósai?

Annyi bizonyos, hogy a tervezett nyolc nap helyett már egy hónapja dekkolnak a Nemzetközi Űrállomáson.

MW

Butch Wilmore (b) és Suni Williams (j), a NASA asztronautái tartózkodnak az űrállomáson

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Cristobal Herrera

Az utóbbi idők repülőkatasztrófái után a Boeingnek egyre kínosabb elmagyarázni, hogy a NASA-nak kereskedelmi partnerségben fejlesztett Starliner űrszondájuk miért dekkol immáron közel egy hónapja a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Bár egyre halasztgatják a Starliner hazajövetelét, a NASA és a Boeing változatlanul azt mondja, az űrszonda rendben van, bármikor vissza tud jönni a Földre, a fedélzeten tartózkodó két űrhajós nem rekedt az űrben.

Vannak azonban aggasztó jelek, amelyek arra utalnak, hogy a dolgok talán nem mennek olyan zökkenőmentesen, mint ahogy azt a NASA és a Boeing hivatalosan állítja. A Starliner első személyzetes repülése az űrhajó több súlyos problémáját is felszínre hozta.

A Boeing Starliner kapszula június 5-én indult a United Launch Alliance Atlas V rakétájának tetején –  már a fellövését is az eredetileg kijelölt nap, május 10. óta többször elhalasztották –, Butch Wilmore és Suni Williams (borítóképünkön) NASA űrhajósokat vitte az ISS-re. Az űrszonda ezután nagyon nehezen kötött ki az űrállomáson, miután öt tolómotorja meghibásodott a manőver során. A Starliner héliumszivárgásokat észlelt, amelyek közül az egyiket még az indulás előtt azonosítottak.

A küldetést eredetileg nyolc naposra tervezték, de a legénység visszatérését többször is elhalasztották, mondván, a földi személyzet teszteli az járművet, és adatokat gyűjtenek, mielőtt zöld utat adnának az űrhajósoknak a visszatérésre. A NASA illetékesei a múlt pénteki sajtótájékoztatón elárulták, a küldetésnek még mindig nincs visszatérési dátuma... Akad, aki már úgy fogalmaz, hogy az űrhajósok az ISS-en ragadtak.

„Butch és Suni nem rekedtek az űrben” – mondta Steve Stich, a NASA programvezetője pénteken újságíróknak. A tolómotor meghibásodása és a héliumszivárgás ellenére a NASA és a Boeing állítja, hogy az űrszonda bármikor hazarepíthetné az űrhajósokat. Szerintük ez a néhány plusz hét a pályán csak arra való, hogy olyan teszteket hajtsanak végre, amelyeket a Földön nem lehetne elvégezni.

Próbálják megfejteni a héliumszivárgás és a tolómű meghibásodásának okát. És ezeken kívül is van egy hosszú hibalistájuk.

Érthető, hogy teszteket akarnak végezni a járművön, hiszen ez végül is egy tesztküldetés. A hetek múlása azonban kissé aggasztó, és sokaknak azt sugallja, nem biztos, hogy a Starliner készen áll arra, hogy a NASA második kereskedelmi űrhajója legyen, amely űrhajósokat szállít az ISS-re. A NASA másik kereskedelmi partnere, a SpaceX bezzeg eddig nyolc legénységet indított az űrállomásra. A Boeing viszont még nem teljesítette a NASA-val kötött 4,3 milliárd dolláros szerződés keretében előírt hat szerződéses repülése egyikét sem.

A Boeing korábban két személyzet nélküli járatot indított az ISS-re, amelyek szintén számos meghibásodástól szenvedtek. Ez az első alkalom, hogy a jármű legénységet szállít: mára viszont az évekig tartó késések megkérdőjelezik, vajon a cég képes-e a mutatványra.

Még jóval a Starliner-fiaskó előtt elkezdték vizsgálni a céget az év elején történt hírhedt incidens miatt, mikor az Alaska Airlines Boeing repülőgépén kirobbant az ajtó. Néhány hónappal később az illetékes kormányhivatal közölte, a Boeing szabályokat szegett. Az óriásvállalat ellen két halálos repülőgép-baleset miatt nyomoznak, melyek során 2017-ben és 2018-ban 346 ember halt meg.

A Starliner mostani kudarcai csak tovább fokozzák a Boeinggel szembeni aggodalmakat, hogy a vállalat betartja-e a biztonsági előírásokat. A NASA azonban mindvégig kitart kereskedelmi partnere mellett – legalábbis nyilvánosan –, és azt mantrázza, hogy nincs miért aggódni.

Az űrhajó a jelenlegi küldetése során legfeljebb 45 napig maradhat dokkolva az ISS-en. Remélhető, hogy rendben leszáll majd a utahi sivatagba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!