2018.02.08. 14:38
Nem csak újévkor menő a malac
Hurka, kolbász, tepertő – gondolja tovább a „malacságokat”!
Budapest, 2017. november 10. Adventi és karácsonyi vásár Budapesten a Vörösmarty téren 2017. november 10-én, a nyitónapon. MTI Fotó: Mónus Márton
Bár már jócskán elmúlt a szilveszter, a malachúsról nem szabad megfeledkezni – ezért mutatunk most három ízletes receptet a Vasárnap Reggel legfrissebb számából.
Kolbászhússal töltött gombafejek spenótos burgonyával
Hozzávalók (4 személyre):
500 g burgonya, só, 20 nagyobb fej csiperkegomba, 400 g sütni való kolbász, 30 g vaj, 40 ml tej, 1 csipet őrölt szerecsendió, bors, 2 marék bébispenót.
1. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, és lobogó, sós vízben főzzük puhára. Közben tisztítsuk meg a gombát, a tönköket törjük ki. A sütni való kolbász töltelékét nyomjuk ki a bélből, és kiskanál segítségével töltsük a gombafejekbe. Tepsibe helyezve süssük őket a 190 fokos sütőben 12-15 percig.
2. A leszűrt burgonyát törjük össze a vajjal, valamint a langyos tejjel. Ízesítsük a szerecsendióval, sózzuk, borsozzuk meg, majd alaposan keverjük össze. A bébispenótot mossuk meg, csöpögtessük le, és tálalás előtt forgassuk a burgonyapürébe. Ezt kínáljuk köretként a töltött gombához.
Tipp: Sütni való kolbászhúst akár otthon is készíthet zsírosabb darált sertéshúsból, szalonnából, sóval, borssal, édes-nemes paprikával, köménnyel és fokhagymával ízesítve.
Véres hurkás rétes kakukkfüves almával
Hozzávalók (4 személyre):
4 db (kb. 600 g) véres hurka, 4 db réteslap (hűtőpultból), 25 g vaj, 1 tk. szárított kakukkfű, 4 db kisebb alma, 80 ml száraz fehérbor (víz is jó helyette), 1 ek. méz, 5 db kakukkfűág, bors.
1. A hurkákat csomagoljuk egy-egy réteslapba, és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kenjük meg a tetejüket a megolvasztott vajjal, szórjuk meg ½ tk. szárított kakukkfűvel, azután toljuk a 190 fokos sütőbe 15-20 percre.
2. Közben a párolt almához vágjuk nyolcfelé a gyümölcsöket. Öntsük serpenyőbe a fehérbort, adjuk hozzá az almát, és ízesítsük a mézzel, a kakukkfűágakkal, ízlés szerint borssal, és közepes lángon pároljuk puhára. Tálaljuk a rétesben sült véres hurkát a meleg párolt almával.
Majonézes házi tepertőkrém
Hozzávalók (4 személyre):
150 g friss tepertő, 75 g tormás majonéz, 50 g tejföl, 2 ek. frissen felaprított metélőhagyma, ½ tk. édes-nemes paprika, só, bors, 4 szelet kenyér.
1. A tepertőt tegyük aprítógépbe, vagy vágjuk össze, amilyen apróra csak tudjuk. Keverőtálban alaposan dolgozzuk össze a tormás majonézzel, a tejföllel, a metélőhagyma háromnegyedével és a fűszerpaprikával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.
2. A kenyérszeletek mindkét oldalát pirítsuk meg a sütőben vagy a kenyérpirítóban, és kenjük meg a tepertőkrémmel. Díszítsük a maradék metélőhagymával.
Borítókép: MTI Fotó: Mónus Márton