2019.06.04. 17:40
A szóda elárulja, ha rossz borból van a fröccs
A közhiedelemmel ellentétben a szénsavas ásványvíz nem képes teljes értékűen helyettesíteni a szódát.
Torockó, 2018. július 1. Az erdélyi Torockón harmadik alkalommal megrendezett Double Rise fesztivál 2018. június 30-án. MTI Fotó: Biró István
Forrás: MTI
Fotó: Biró István
A fröccsözésnek nagy hagyománya van hazánkban, dédszüleink a nyári hőségben még vermeléssel hűtött spriccert ittak; Krúdy Gyula, Bródy Sándor és Molnár Ferenc műveiben is gyakorta megfordul a fröccsözés – olvasható a Bors cikkében.
Ahány ház, annyi szokás: van, aki a rozéfröccsre esküszik, mások a fehérbort részesítik előnyben. Egyesek ásványvízzel hígítják a bort, mások szódával. A Borsnak nyilatkozó Ipacs Szabó István, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet főborásza elmondta, ez az az ital, amihez nem kell méregdrága alkohol.
„A klasszikus hozzávaló mindenképpen a szóda, szemben a szénsavas ásványvízzel. Előbbinek ugyanis kellően magas a szénsavtartalma, sokkal finomabb vele!” – magyarázta a lapnak a szakember.
Fröccskisokos
Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
Miért nem készül fröccs vörösborból?
Csak a jó savú, friss, élénk borból lehet jó fröccsöt készíteni. Nagyon fontos, hogy tiszta bor legyen. Egy gyenge, hibás bornál ugyanis a szóda felerősíti a hibáit. Nem kell feltétlenül a legjobb minőségű bort választani, de a teljesen egészséges borból lehet jót készíteni. A szódának a szénsava mellett fontos az is, hogy a bornak is jó savtartalma legyen, akkor lesz ugyanis kellőképpen üdítő hatású – magyarázta Ipacs Szabó István.
Az, hogy valaki fehérborból vagy rozéból készíti a fröccsöt, éppúgy ízlés dolga, mint hogy ki hogyan hígítja, de abban szinte mindenki egyetért, hogy vörösből nem az igazi. Annak a taurintartalma ugyanis nem illik a szóda kénsavtartalmához.
Hordósból nem az igazi
A legideálisabb az olasz rizlingből készíteni a fröccsöt, de egy fiatal, friss rajnai rizling vagy egy üdébb chardonnay szintén jó választás.
Az is fontos, hogy semmiképp ne hordós érlelésű legyen, mert a hordós jelleg meg a szénsav nem illik egymáshoz. A kékfrankos rozénak van a legjobb savtartalma – magyarázta a borász. Ételeket tekintve a könnyűt javasolja a szakértő. Tésztákhoz például kiváló választás, ahogy egy jó nyári lecsó mellé is.