2019.12.28. 06:20
Így készítsen klasszikus kocsonyát!
Nem múlhat el az ünnepi időszak e nélkül.
Forrás: Shutterstock
A mindmegette.hu írta meg a tökéletes kocsonya receptjét. Ha ezt követi, biztosan nem lőhet mellé.
Hozzávalók:
80 dkg füstölt tarja
3 db sertésköröm (összevágott, nem füstölt)
50 dkg sertésbőr (tisztított nyers nem füstölt)
1 fej fokhagyma
20 szem fekete bors
só
víz
1 fej vöröshagyma
Elkészítése:
A füstölt tarját, a megtisztított körmöket és a sertésbőrt egy nagy fazékba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Miután felforrt, lehabozzuk, beletesszük a gerezdekre szedett fokhagymát, a fekete borsot, a vöröshagymát és ízlés szerint sózzuk. A kocsonyát addig főzzük, ameddig a körömnél a húsos-bőrös rész szinte már leválik a csontról (kb. 2-3 óra). A tarját 1 óra után kivesszük.
Amikor a kocsonya készre főtt, pihentetjük 10 percet az asztalon, először kanállal leszedjük a a zsírt, majd papírtörlőt tépünk és rátesszük a kocsonya lé tetejére. Pár másodpercig hagyjuk rajta, ennyi idő elég arra, hogy a papírtörlő magába szívja a zsír réteget. A papírtörlőt ezután óvatosan levesszük a kocsonya tetejéről. Szükség szerint ez a lépés megismételhető.
Tálba tesszük a kicsontozott körmöket, bőröket és a tarját, majd felöntjük a szűrt kocsonyalével. A kiadagolt kocsonyát hideg helyen hagyjuk kihűlni, megdermedni.