Bulvár-celeb

2 órája

Szörnyű dolog történhet, ha eteti a vízimadarakat

Sokan küldetésüknek gondolják a vízimadarak etetését, mert szerintük így segítenek nekik. Ez hatalmas tévedés, ugyanis aki ezt teszi, nagy veszélybe sodorja ezeket az állatokat.

MW

A szürke gémek állományának egy része itthon tölti a telet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Guy William

A Magyar Madártani Egyesület (MME) arra kéri az embereket, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat. Ezzel ugyanis kifejezetten ártanak nekik, mert az életmódjuk és a téli túlélési szabályaik alapvetően eltérnek az énekesmadarakétól. A szakemberek szerint a kiszórt táplálék vonzza a patkányokat, szennyezi a környezetet, és rontja a természetes vizek minőségét.

A,Young,Woman,Feeding,Swan.bird,Feeding,In,Winter,At,River
A kenyér nem vízimadaraknak való eledel, nagy kárt tehetünk vele
Forrás: Illusztráció / Shuttestock

Ráadásul az etetés kikapcsolja a madarak téli túléléséhez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot és a madarak közötti agressziót – olvasható az MME közleményében.

A kenyérrel való etetés és egyéb értéktelen „táplálékok” kiszórása hosszú távon megbetegítheti a madarakat. Az etetés ráadásul nagy mennyiségű vízimadarat vonz az önfenntartó életre nem alkalmas területekre, és ezzel növeli az emberek és madarak közötti konfliktushelyzetek számát.

Az állatok közelsége amúgy sem veszélytelen. Nyáron például Sándorfalván tűz ütött ki két helyen, amelyet az okozott, hogy egy gólya szált a magasfeszültségű trafóra. Az eredmény tűzeset és áramszünet lett.

Korábban három hattyú költözött az egyik legforgalmasabb aradi közúti kereszteződés közelében lévő tó partjához. A madarak gyakran kimerészkedtek a közeli parkba és az utcára. Az egyik este egy hattyú a tó közelében levő villamossínek közé tévedt, és a körforgalom környékén járkált. A riadt madarat hat csendőr próbálta befogni és visszaterelni a tóhoz. 

Aradon hattyú kóricált a villamossíneken
Forrás: maszol.ro

Hogy mit mond a biológus a városba tévedő hattyúkról, kiderül az Origo cikkéből.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!