Szabályozás

2024.06.25. 13:47

Cégek százait érintő határidő jár le hamarosan

A közép- és nagyvállalatok kiberbiztonsági szintjének növelése számukra és ügyfélkörük számára is elemi érdek.

MW

Össztársadalmi érdek a magasabb szintű kiberbiztonság

Forrás: Shutterstock

Fotó: WPixz

Már csak alig pár napjuk maradt a NIS2 szabályozásban érintett magyarországi vállalatoknak arra, hogy a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény (Kibertan.tv.) szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségüknek eleget tegyenek.

Az érintett cégek a 2024. június 30-i céldátumig kezdeményezhetik nyilvántartásba vételüket a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál (SZTFH). Az Uniós kiberbiztonsági irányelv és a Kibertan.tv. aktuálisan legfontosabb határideje ez, ugyanis ezt követően az érintett cégek csak az arányos szankcionálást követően tudják pótolni elmaradásukat.

Megjelentek továbbá azok a részletszabályok is, amelyek az érintett vállalatok által végrehajtandó kiberbiztonsági feladatokat és követelményeket tartalmazzák. Ezen követelmények teljesítése különösen a kiberbiztonsági fenyegetések kockázatainak azonosításához és a kibertámadások megelőzéséhez, valamint a támadások által okozott esetleges károk mérsékléséhez szükséges.

A kiberbiztonsági követelmények megismertetése céljából az SZTFH 2023 után 2024-ben is többállomásos országos rendezvénysorozatot indított. A roadshow célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint hogy bemutassa a 2023. május 23-án hatályba lépett törvényt, amely számos kiemelt ágazatban szolgálja a közép- és nagyvállalatok kiberbiztonsági szintjének növelését. A törvény kiberbiztonsági felügyeleti jogkörrel ruházta fel az SZTFH-t azon stratégiai vállalatok, szervezetek vonatkozásában, amelyek a társadalom és a gazdaság működése szempontjából alapvető és a digitalizáció fejlődése miatt nélkülözhetetlen infrastrukturális szolgáltatásokat nyújtanak.

„Össztársadalmi érdek a magasabb szintű kiberbiztonság. A törvény előírásait nem kötelező teherként szükséges megélni, hiszen általánosságban is fontos, a jogszabály hatálya alá tartozó cégek, szervezetek számára pedig egyenesen elemi érdek a biztonságtudatos működés. Ezáltal ugyanis nagyobb eséllyel előzhetőek meg, illetve háríthatóak el a milliós, vagy akár százmilliós károkozással fenyegető kibertámadások, amelyek közvetve vagy közvetlenül az ügyfélkörre is veszélyt jelenthetnek” – mondta Dr. Nagy László, az SZTFH elnöke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában