2024.09.29. 12:00
Pazarlóbban bánunk a készételekkel
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 501 háztartás csaknem 1400 fogyasztójának szokásait vizsgálta.
A pazarlás oka legtöbbször figyelmetlenségre, a nem megfelelő tervezésre vezethető vissza
Forrás: Shutterstock
Fotó: Pormezz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfrissebb kutatási eredményei szerint a háztartások pazarlóbban bánnak a készételekkel – közölte a hatóság az MTI-vel.
A 2023. negyedik negyedévében végzett felmérés 501 háztartás csaknem 1400 fogyasztójának szokásait vizsgálta.
A közleményben kiemelték, a háztartási élelmiszerhulladék csökkenése tavaly megtorpant. Sőt, 2022 hasonló időszakához képest két kilogrammal 62 kilogrammra emelkedett az átlagos fejenkénti éves mennyiség. A két kilós gyarapodás szinte teljes egésze az úgynevezett elkerülhető élelmiszerhulladékok, vagyis a tiszta pazarlás területén jelentkezett.
Az élelmiszerpazarlás túlnyomó részét, 82,51 százalékát továbbra is a készételek, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk és a tejtermékek adják, habár 2016-hoz képest a pékáruk esetében sokkal tudatosabbá vált a lakosság
– írták a közleményben.
A Nébih szerint bizakodásra ad okot, hogy a felmérésben részt vevők 82 százaléka úgy érzi, tovább tudná csökkenteni az élelmiszerpazarlását. A komposztálás továbbra is őrzi az elmúlt években megszerzett népszerűségét, a háztartások több mint fele komposztál valamilyen módon.
A felmérésből az is kiderül, hogy
a pazarlás oka legtöbbször figyelmetlenségre, a nem megfelelő tervezésre vezethető vissza, ami csak szemléletváltással, tudatos odafigyeléssel orvosolható.
A hivatal az idén is várja a jelentkezéseket az élelmiszerhulladék-mérésre, ahol a résztvevők megtudhatják, miből, mennyi élelmiszerhulladékot „termelnek”, és hogyan tudnák csökkenteni a pazarlásukat.
Az érdeklődők ITT jelentkezhetnek a felmérése – tájékoztatott a Nébih.