Study tour

2024.05.11. 10:41

Forog a kerék, felpörgött a turizmus Békéscsabán

Azért, hogy felfedezzék a békéscsabai kerékpárosbarát szolgáltatókat, valamint részben a Wenckheim turista- és kerékpárutat, kétnapos study tourt szervez vasárnap és hétfőn a Békéscsabai Turisztikai Egyesület több országos és szakmai portáltól, laptól érkező újságíró számára. Az adatok szerint felpörgött a turizmus Békéscsabán. Népszerűek a nyári bringás vándortáborok, valamint az egynapos osztálykirándulások is.

Licska Balázs

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke és Kotroczó Henrietta, a békéscsabai Tourinform iroda vezetője elmondták, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (Maketusz) karöltve szervezik meg a study tourt, amelynek keretében az újságírók hét minősített kerékpárosbarát szolgáltatót keresnek fel, a CsabaParktól a Munkácsy Emlékházon át a 2023-ban Az év kerékpárosbarát szolgáltatója címet elnyert Arcanum hotelig. A turizmussal foglalkozó újságírók kíváncsiak arra, hogy mennyire kerékpárosbarátok valójában ezek a szolgáltatók, de arra is, hogy mik Békéscsaba és a Munkácsy Negyed nevezetességei, valamint a Wenckheim turista- és kerékpárúton eltekernek Póstelekig.

turizmus, opauszki zoltán, kerékpáros
Opauszki Zoltán elmondta, erősödik Csabán a turizmus, sokan érkeznek azért, hogy felfedezzék a Wenckheim kerékpárutat. Fotó: Licska Balázs

Nő a vendégéjszakák száma, felpörgött a turizmus

Elmondták, hogy 2023-ban 2022-höz képest nagyjából stagnált a vendégéjszakák száma Békéscsabán. Az előző év első fele kiemelkedő volt, ezt követte némi visszaesés a második félévben, ezért lehet stagnálásról beszélni. Az idei első három hónapban – a tavalyi magas szinthez képest is – érdemi módon emelkedett a vendégéjszakák száma a vármegye székhelyén, ami biztató a jövőre nézve.

Nagy siker, hogy 2023-ban Az év kerékpárútja lett a Wenckheim turista- és kerékpárút, sokan azért érkeztek Békéscsabára, hogy végigtekerhessék az útvonalát. A turistákat igyekeznek minél magasabb szinten kiszolgálni, ezért készítettek átfogó kerékpáros térképet Békéscsabáról, valamint bővített formában megjelentették újra a Kalandok két keréken című kiadványt. A kötetekkel az a cél, hogy minél többen ismerhessék meg a túraútvonalakat és az attrakciókat, és vigyék a térség jó hírét, hogy minél többen érkezzenek, tudva azt, hogy a környék bringás Kánaán. Kerékpárt sem muszáj hozni, lehet kölcsönözni például a Tourinform irodában vagy a Munkácsy Emlékházban, de szálláshelyek is biztosítanak.

Egynapos osztálykirándulásokat is hirdettek

Opauszki Zoltán és Kotroczó Henrietta elmondták, hogy népszerűek a Békéscsabai Turisztikai Egyesület által szervezett egynapos kerékpáros osztálykirándulások, amelyekre Békés mellett érkeznek Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből is. A diákok és a kísérőik több, kisebb-nagyobb túraútvonal közül választhatnak. Biztosítanak a csoportoknak kerékpárt, sisakot és túravezetőt egyaránt. 

Tavaly nyáron indították el az egyhetes bringás vándortáborokat Békési kastélyok elnevezéssel, amelyek kiváló minősítéseket kaptak. A mostani nyáron is huszonkét turnus révén mintegy félezer diák és kísérő érkezik a térségbe, ennek kapcsán zajlanak az előkészületek. Az útvonalat némileg módosították, extrákkal is fűszerezték, valamint fontos, hogy a mostani túrák érintik majd a geszti Tisza-kastélyt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!