Békéscsaba

2024.06.18. 19:30

A Szakma Sztár Fesztivál döntőseit köszöntötték az iparkamaránál – galériával, videóval

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kedden délután köszöntötte a Békéscsabai Szakképzési Centrum tanulóit, akik sikeresen bejutottak a Szakma Sztár Fesztivál döntőjébe. Idén minden korábbinál több, 16 versenyző volt ott a Szakma Sztár Fesztivál döntőjében Békés vármegyéből. A Békéscsabai Szakképzési Centrumban tanuló döntős diákokat és felkészítőiket köszöntötték kedden Békéscsabán.

Dinya Magdolna

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a hároméves képzést végző és szakmát szerző középiskolásoknak a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), amely az érettségit is adó, 5 éves technikum végzőseinek szól.

döntős, iparkamara, szakma sztár fesztivál
A Szakma Sztár Fesztivál Békéscsabai Szakképzései Centrumban tanuló döntősei Fotó: Bencsik Ádám

Három fordulóból állt a megmérettetés

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny három fordulóból állt, Békés vármegyében több mint 520 fiatal indult el a megmérettetésen. Közülük 16-an jutottak be az országos döntőbe. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Kulturális és Innovációs Minisztérium közös versenyének célja idén is az volt, hogy a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák reflektorfénybe kerüljenek a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében.

Vármegyénk különösen jól teljesített a döntősök tekintetében

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ünnepségen kiemelte, hogy Békés vármegye különösen jól teljesített, hiszen a döntőbe jutott 200 tanuló közül 16-an a vármegyéből kerültek ki. Ezt a kiváló eredmény a vármegyei szakképzés magas színvonalának is köszönhető.

Az első helyezést Balog Tamás, Joó Gergő, Erdei Erik Róbert és Váczi Katalin Ilona nyerték el, akik kiemelkedő teljesítményükkel bizonyították szakmai tudásukat és tehetségüket.

Váczi Katalin nyomdaipari technikus elmondta, amiben versenyzett, az ofszet gépmesteri munkát nem tekinti kifejezetten női szakmának, mivel jó fizikumot igényel, mégis szereti ezt a területet. Azt is kiemelte, hogy a munkájához nemcsak logikára, hanem kiváló színlátásra is szükség van. Az évek során rájött arra, hogy szinte minden, amit megfogunk a nyomdában készül. Ez az felismerés alapvetően megváltoztatta a szemléletmódját, és most már egészen más szemmel tekint különböző termékekre. A nyomdai munka iránti szeretete miatt jelenleg is egy nyomdában dolgozik, és elhatározta, ezen a vonalon szeretne maradni a jövőben is.

 

Egy szívvel-lélekkel végzett szakma nemcsak megélhetést biztosít

Vlcskó Pál, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese kifejtette, a Szakma Sztár Fesztivál fontos szerepet játszik a szakképzés népszerűsítésében. Hangsúlyozta, hogy szükség van erre a fókuszra, mivel a nyolcadikos gyerekek szülei gyakran még mindig úgy gondolják, hogy a gimnázium a legelőnyösebb választás. Általában csak akkor fordulnak a technikumok vagy szakképző iskolák felé, ha a gyermek nem jut be a gimnáziumba. Pedig egy szívvel-lélekkel végzett szakma nemcsak megélhetést biztosít, de komoly sikereket is el lehet érni benne, ahogy azt a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny is bizonyítja. Hozzátette, hogy ha a diákok a középiskola elvégzése után még nem szeretnének elhelyezkedni, a technikumokból is felvételizhetnek felsőoktatásba, mivel az is ad érettségit. A szakképző iskolát végzettek is folytathatják tanulmányaikat, ha érettségit szeretnének szerezni vagy másik szakmát választanának.

A Békés vármegyei döntős diákok és helyezéseik. Forrás: Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!