2024.06.05. 10:12
Lengyel pékségben és cukrászüzemben is jártak
Nyolc, a szakképzésben tevékeny vállalkozó tanulmányozta Lengyelországban a környezettudatos, fenntartható gazdálkodást, valamint a szemléletformálást segítő gasztroturizmust a Régiből újat, új módszerekkel címet viselő Erasmus+ projekt keretében – ismertette az ötnapos szakmai utat szervező Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A tanulmányút résztvevői megismerték a lengyel szakképzésében alkalmazott környezettudatos nevelést, illetve szakmai tapasztalatot szereztek saját ágazatukban. Munkahelyi tanuláson keresztül megtapasztalták és kipróbálták, hogyan működik és alkalmazható a gasztroturizmus. A csoporttagok betekintést nyertek a külföldön alkalmazott fenntartható és környezettudatos megközelítésekbe, módszerekbe; továbbá megismerték Małopolska munkaerőpiaci helyzetét, értékelték a lengyelországi régió gazdasági helyzetét.
A tanulmányút során többek között meglátogattak pékséget és cukrászüzemet, húsipari vállalatot, szőlészetet és borászatot, illetve szakképző iskolákat. A csoport megfigyelte, hogy a lengyelországi pékségek, cukrászüzemek, cukrászdák hogyan kapcsolódnak be környezettudatos módon a helyi turizmusba, valamint azt, hogy milyen lehetőségeik vannak más szektorokkal való együttműködésekre. Láttak vállalatoknál alkalmazott környezetkímélő eljárásokat, az áruk szállításának minél hatékonyabb és környezetkímélőbb megoldásokat.
A klímaváltozás és a járványok következtében megváltozott idegenforgalmi, utazási és táplálkozási szokások együttesen a fenntarthatóság felé terelik az egész gazdaságot, és ezt az utat követni kell Békés vármegyében is – hangsúlyozták a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Facebook-oldalán.