Áramütést szenvedhetnek

2024.06.29. 10:22

Életveszélyesek a villanyvezetékek az aratásnál Békésben is, ha megszegik a szabályokat

Gőzerővel zajlik az aratás Békésben, a betakarítási bizottság ülésén az áramszolgáltatók figyelemfelhívása is terítékre került. Eszerint az elmúlt években többször fordult elő baleset, melynek során a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken erőgép vagy az általa vontatott munkagép villanyvezeték-hálózatnak ütközött, beleakadt a vezetékrendszerbe, illetve elszakította a villanyvezetéket. A szolgáltatók több dologra is felhívták a figyelmet.

Nyemcsok László

Bozó József, a Békés vármegyei betakarítási bizottság elnöke elmondta, az áramszolgáltatók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) segítségét és közbenjárását kérték, hogy a mezőgazdasági termelők, vállalkozók kapjanak tájékoztatást a villamos hálózatok közelében folytatott mezőgazdasági munkák veszélyeiről, a villanyvezetékek elkerüléséről. Továbbá munkájuk során a lehető legnagyobb körültekintéssel próbálják megelőzni a baleseteket. Ilyen esetek jellemzően középfeszültségű (22 kV-os) hálózatokat érintik, de előfordulhatnak nagyfeszültségű (132 kV-os) oszlopoknál is.

villanyvezetékek, aratás, munkagép, traktor, betakarítás
A villanyvezetékek megközelítése tilos a munkagépekkel. Illusztráció/Shutterstock

Mit kell tenni, ha a villanyvezeték és a munkagép mégis érintkezik?

– A vezetékek megközelítése tilos és életveszélyes, a villamos hálózatokat minden esetben feszültség alatt állónak kell tekinteni – idézett a közleményből Bozó József. – Ez különösen kritikus akkor, amikor ütközéskor a vezeték tartóoszlopa, vagy maga a vezetékrendszer a munkát végző mezőgazdasági géppel fémes kapcsolatba kerül.

Ha a vezeték és munkagép mégis érintkezik, akkor a munkagép elhagyásakor fokozott körültekintéssel kell eljárni, hogy a gépkezelő ne szenvedjen áramütést. A munkagépet a talajérintés előtt mindenképpen el kell engedni, majd a gépet páros lábbal ugrálva (vagy egymás mellé helyezett lábfejekkel lépdelve) kell elhagyni, legalább 15–20 méteres távolság eléréséig. Fontos megjegyezni, hogy munkagép megközelítése ugyanilyen veszélyekkel jár.

Hasznos lehet a területet előzetesen bejárni

Amennyiben a vezetékkel érintkezve a munkagép nem gyullad ki, a legbiztonságosabb a munkagépben megvárni, míg a segítség megérkezik, és megtörténik a vezetékrendszer feszültségmentesítése.

Munkavégzés előtt hasznos lehet a területet előzetesen megtekinteni, bejárni – áll a közleményben. – Célszerű ellenőrizni, hogy a területen meglévő adottságok (oszlopok helye, vezetékmagasságok) mennyiben idéznek elő munkabiztonsági kockázatot. Egy, a megszokottól nagyobb fizikai méretekkel rendelkező vagy új munkagép, nem biztos, hogy illeszkedik a vezetékek belógási adottságaihoz, attól függetlenül, hogy utóbbi szabványos. Fontos lehet az oszlopok GPS-es sorvezetőkbe betáplált koordinátáinak és fizikai kiterjedését megadó adatainak ellenőrzése.

A szalmabálák magassága is elérheti a kritikus szintet

Sok esetben a vezetékek alatti területet előszeretettel alkalmazzák rakodóhelyként, vagy valamilyen termény, illetve takarmány tárolására. Ez szintén fokozottan veszélyes, továbbá a vezeték biztonsági övezetén belül emelőgépes tevékenységet tilos folytatni. Rakodás közben a vezeték és az emelőgép távolsága annyira lecsökkenhet, ami már nagymértékben fokozza a balesetvédelmi kockázatokat

A tárolt anyagok, például szalmabálák magassága szintén elérhet olyan kritikus szintet, amely már nem biztonságos az ottani munkavégzésben résztvevők számára. Főként akkor, ha valamilyen tevékenység, például takarás miatt a tárolt anyagok tetején kell, hogy tartózkodjanak. Az ilyen tárolási módok a tűzesetek kialakulásának veszélyeit is nagymértékben fokozzák a vezeték közelsége, valamint a villámcsapások nagyobb kockázata miatt.

A föld feletti vezeték biztonsági övezetében csak a villamos berendezés üzemben tartójának előzetes hozzájárulásával közlekedhet, illetve végezhet munkát a 4,5 méternél magasabb jármű vagy rakomány. A jármű legkiállóbb része az oszlopot, annak kikötését, ezek alapozását úgy közelítheti meg, hogy azokban károsodást ne okozzon, az áramvezetőket pedig a legkedvezőtlenebb helyzetben és esetben sem közelítheti meg vízszintesen és függőlegesen sem az előírtaknál jobban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!