Nem csak az ár alapján döntenek

2024.07.01. 15:54

Görögdinnye: utánanéztünk Békéscsabán, mi számít a vásárlásnál – videóval

A lékelés, a dinnye „kopogtatása”, a kocsány nézegetése nem divat már, sőt, a lékelést be is tiltották. Hétfő délelőtti, békéscsabai körsétánkon kiderült, a vásárlók elsősorban annak a portékájában bíznak, akit régóta ismernek, ahová régóta járnak, és nem csalódtak a görögdinnye minőségében. Mivel először a szemével vásárol az ember, negyedelnek, feleznek is gyümölcsöket, az üdítő látvány vonzza a szemet, másrészt sokaknak elég egy kisebb darab egyszerre.

Nyemcsok László

A görögdinnye most a gyümölcsök királya, előrébb jött a szezon a dinnyeérlelő meleg miatt, és már sok termelő is árusítja portékáját. Természetesen a békéscsabai piacra látogattunk ki először, és ami remek látvány volt: már a piac bejárata előtt is megjelentek a dinnyeárusok portékájukkal. A görögdinnye kilójáért 300-700 forintot kérnek, míg a sárgadinnye kilója 450-1000 forint között mozog.

görögdinnye, sárgadinnye, dinnye, vásárlás
Görögdinnye vagy sárgadinnye: először a szemével választ az ember, képünkön a csabai piacon Mochnács Györgyné és Medovarszki Tímea Fotó: Bencsik Ádám 

Görögdinnye: sokan veszik a három-négy kilósat, ami jóval olcsóbb

Ketten is árulják egy standon a Mochnács-féle dinnyét, ez is jelzi, jelentős a forgalom. Zsófia és férje, György évtizedek óta termeszti a dinnyét. A férj szedi és szállítja, a feleség árusítja. Már harmadik éve besegít nekik az értékesítésben nyári munkaként Medovarszki Tímea, aki régész szakra jelentkezett az egyetemre, most izgatottan várja, felveszik-e.

No, de a dinnyére visszatérve, a választék bőséges. Sokan a hagyományos görögöt választják, mások a magszegényet. Bár utóbbinak a magja drágább, de egyelőre ugyanolyan áron adják a termést. Ezt tapasztaltuk egyébként máshol is. Van, aki a nagyobból kér felet vagy negyedet, más egészben veszi meg a kisebb súlyú, három-négy kilós görögöt, ami jóval olcsóbb.

A sárgadinnyénél két fajtát árusítanak, a népnyelv az egyiket cukordinnyének, a másikat ananász- vagy narancssárga húsú dinnyének hívja. Ottjártunkkor Mészáros Ferencné a sárgánál a cukordinnye mellett döntött, de görögöt is vásárolt, ő is szereti, az unokái pedig egyenesen rajonganak érte.       

Mint mindennél, a dinnyénél is számít az ár, de több vásárló is elmondta, ha friss, zamatos, édes, egyenletes hússzerkezetű dinnyét vett már valahol, akkor oda visszatér, és nem az árcédulát hasonlítgatja össze a máshol kaphatóval.

Knyihárné Szombathelyi Erika medgyesi görögdinnyét árul
Knyihárné Szombathelyi Erika medgyesi görögdinnyét árul Fotó: Bencsik Ádám

Jelentősen nőtt a dinnyefogyasztásunk 2010 óta

Azt már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) és a Fruitvebnél közölték, hogy Magyarországon átlagosan 10–12 kilogramm/fő az éves görögdinnye-fogyasztás. 2010 óta 4,5 kilogrammal nőtt meg ez a tudatosabb és egészségesebb étrendnek, életmódnak köszönhetően. A hazai sárgadinnye-fogyasztás is növekszik, fejenkénti évi 1,5–2 kilogramm, de még mindig jóval kevesebb a nyugat-európai országokénál. A kereslet alakulásában nagy szerepe van az időjárásnak: melegebb nyarakon több, hűvösebbeken kevesebb fogy.  

  – Azoknak, akik a saját termesztésű dinnyéjüket maguk is értékesítik például a piacon, nagy a felelősségük, ugyanis mindennap az arcukat adják élesben a termékhez, tehát pontosan tudja a vevő, hogy kinek a portékáját vásárolta meg – magyarázta Mochnács György. – Mint ahogy az emberek, a dinnyék sem egyformák méretre, formára, kinézetre, ezért különböző árakon értékesítünk, ez a különbség azonban a beltartalomban nem mutatkozik meg.

Már akkor is keresték, amikor még nem árulták

Természetesen az utak mellett árusítóknál is szétnéztünk. A Széchenyi-ligettel szemben öles betűkkel írták ki, hogy medgyesi dinnye. Továbbra is ez a legismertebb, ugyanakkor már számos helyen termesztenek Békésben hasonlóan finom dinnyét.

– Már akkor nagy volt az érdeklődés, amikor még meg sem kezdtük a görögdinnye árusítását – emelte ki Knyihárné Szombathelyi Erika eladó. – A hagyományos és a magszegény görögdinnye és a sárga is jól fogy. A görögnél mi is felezünk, negyedelünk a vásárlók kívánságára.

Megegyük vagy kikaparjuk a magot a gyümölcsből?

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, a piros húsú dinnye a legkedveltebb, de többen keresik a sárga húsú gyümölcsöt is.

– Tizenöt-húsz éve a sárga „görögök” nagyobb számban jelentek meg a piacokon, üzletekben, aztán szép lassan a termesztésük visszaesett – mondta Prohászka Béla. – A szakácsok viszont a színeket variálva mutatósabb dinnyedesszerteket állíthatnak össze a vendégeknek.

Sokan úgy tartják, akkor a legfinomabb a dinnye, ha a hűtőből – vagy a kút hideg vizéből – vesszük elő, ha pedig megkezdtük, de nem fogyott el, a hűtőben tároljuk. Tovább marad friss, mint a melegben. Az is foglalkoztatja a dinnyefogyasztók egy részét, hogy a magot megegyék vagy kikaparják a gyümölcsből. Több helyen is azt mondták a csabai piacon, hogy érdemes a magokat összerágva megenni vagy kiszedve megdarálni, és úgy elfogyasztani, mert akkor vitaminban gazdag tápanyagot kapunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!