Pusztít a szárazság

2024.09.03. 11:08

Az aszály miatt megugrott a kárbejelentések száma Békésben

Tóth Jánosnak, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője tájékoztatása szerint a kárbejelentések száma jelentősen megugrott augusztusban az aszályos időszak miatt.

Nyemcsok László

– Jelenleg a 2022. évi szintet még nem éri el, de a 2021. évi beadási kérelemszámokat már megközelíti a kárbejelentések száma Békésben – hangsúlyozta a főosztályvezető a betakarítási bizottság legutóbbi, békéscsabai ülésén. – Békésben 2500-2600 kérelmet adtak be eddig, csaknem tízezer táblát érintően, 70 ezer hektárt illetően.

Tóth János felhívta a figyelmet arra, hogy a 15 napot meg kell várni a bejelentéstől számítva, hogy megkezdhessék a betakarítást a gazdálkodók a kérelemmel érintett területeken. A szemlék folyamatosan zajlanak, és a főosztályvezető még egyszer ráerősített, fontos, hogy mindenki megvárja a 15 napot.

 – Az aszálykár-bejelentéseknek minimális az elutasítási hányada, azonban lényeges, hogy amelyik táblát egyszer már elutasították az adott évben, arra nem lehet újra kárenyhítési kérelmet beadni – ecsetelte Tóth János. – A határozatok kiküldése folyamatosan történik, de a nagy esetszám miatt türelmet kérnek. Napraforgónál előfordult már olyan, hogy nem volt megalapozott a kérelem, a hozamcsökkenés mértéke kívül esett az elfogadható határértéken. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!