Mindent visz az aszály

2024.09.02. 19:46

Katasztrófa a határban, sínylődnek a növények az aszály miatt Békésben – videóval

A gyenge árpa- és búzatermés után a Békés vármegyei gazdák bizakodtak abban, hogy a napraforgó és a kukorica behozza a veszteséget. Nem így történt, az aszály érezteti a hatását: kukoricánál például a két-három hónapja várt 100–120 mázsás hektáronkénti termés helyett jó, ha a felét vághatják a gazdák Békésben. Több Békés vármegyei gazda is úgy fogalmazott, ilyen katasztrófa még nem volt a határban.

Nyemcsok László

Megtartotta őszi, első ülését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottsága. Bozó József elnök elmondta, a kukorica készen áll a betakarításra, azonban sokan még nem kezdték meg az aratást. A szeghalmi körzetben hét, az orosháziban 30 százalék körüli a betakarítás. A vármegyei átlag 15 százalék körül alakul, 4,5 t/ha termásátlaggal. A kukorica víztartalma jó, 10–14 százalékos.

aratás, aszály, kukorica, Békés vármegye
A kukoricában vannak szép csövek, de sokat aszalódtak a szemek a hőség miatt. Képünkön (balra) Bozsár Tamás, a Csabai Raktárszövetkezet integrációs és kereskedelmi vezetője
Fotó: Bencsik Ádám

Tombol az aszály, így alakulnak a felvásárlási árak

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára kiemelte, a gazdálkodók a napraforgónál a gyengébb tábláktól haladnak a jobbak felé. A felvásárlási árak a kukoricánál 67-72 ezer forintnál alakulnak tonnánként, a napraforgónál 145–160 ezer forint a tonnánkénti átvételi ár a szövetkezetek adatai szerint.  

Hatvan tűzeset történt a vármegyében

Marton Gergely tűzoltó alezredes a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről elmondta, júliusban és augusztusban közel 60 tűzeset történt a vármegyében, ami mezőgazdasági tevékenységgel összefüggésbe hozható.

– Ebből kilenc esetben a terület nagysága nagyobb volt, mint 90 hektár – emelte ki Marton Gergely. – Négy esetben mezőgazdasági gép lángolt, ebből három kombájn volt, egy teljes terjedelmében kiégett. Egy kombájn a napraforgó aratási munkák befejeztével tele tartállyal indult a telephelyére, és eközben a sofőr észlelte, hogy a kombájn eleje füstöl, a gépszemle megtörtént, a szükséges beavatkozást megtették. Egy vontatóról a nehéztárcsa kanyarodás közben felborult, leszakadt. Továbbá egy kombájn teljes terjedelmében égett, melyet poroltóval megpróbáltak eloltani, de, sajnos, nem sikerült, így a tűz átterjedt a lábon álló gabonára, az anyagi kár jelentős volt.

Pelleg József a Békés vármegyei főkapitányság részéről kiemelte, a betakarítási munkák megkezdésével jelentősen növekedett a munkagépek forgalma az utakon, szerencsére mezőgazdasági munkagéppel összefüggő baleset nem történt. Felhívta a figyelmet a világító- és jelzőberendezések állapotára és használatára, illetve a magszóródás elkerülésére. Továbbá majd a csapadékosabb időjárás esetén a sárfelhordásra is oda kell figyelni.

aszály, aratás, kukorica, Békés vármegye
Az aszály mindenhol nyomot hagyott. A képen Forgó Lajos kombájnos munkában. Fotó: Bencsik Ádám

Szeptemberben nyílnak pályázatok, érdemes figyelni Békésben

Dr. Csikós Sándor, a Békés Vármegyei Kormányhivatal, Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya részéről arról tájékoztatott, hogy a telepi ellenőrzéseket, valamint a kötelező parlagoltatás ellenőrzését végzik. Külön országos feladatként jelentkezett valamennyi édeskömény-terület ellenőrzésének elrendelése. TMR ellenőrzések is folyamatban vannak, rendkívüli dologról nem számolt be ezzel kapcsolatban a szakember. Szeptemberben nyílnak pályázatok, többek között kertészeti és feldolgozó üzemeket illetően.

Burda Béla, a vármegyei kormányhivatal földhivatali főosztályának földügyi szakügyintézője kiemelte, tájékoztatása szerint az éves határszemle- és parlagfű-ellenőrzések zajlanak. A parlagfű is megszenvedi ezt az aszályos időszakot. Mindkét esetben az ellenőrzések eredménye átlagosnak mondható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!