Hőség

2024.09.02. 14:11

Az aszály mindent letarol: teljesen kiszáradtak a Kakasszéki-tavak – videóval

A rettentő hőségben teljesen kiszáradtak a Békés és Csongrád vármegye határánál lévő Kakasszéki-tavak. Elpusztult a sok hal, hüllő és kétéltű, lassan teljesen eltűnnek a madarak. A Promenad24.hu utánajárt, mégis hogyan történhetett meg a nagy aszályban ez az ökológiai katasztrófa.

Beol.hu

A tavak környéke is lehangoló képet mutat, a földek sárgák, aszottak, kiszáradtak, tízcentis por borítja a földutakat. A tó széle közvetlenül még itt-ott zöldell, de zömében a szárazságot jól tűrő, sztyeppei jellegű fajok találhatók meg, a többi növény csaknem eltűnt, vagy kiszáradt, vegetál – olvasható a Promenad írásában

aszály, kakasszéki tavak, kiszáradt, hőség
Az aszály miatt a meder csontszáraz, teljesen kirepedezett Fotó: Promenad24.hu

A 3-as és 4-es tavak gátjánál található befolyó alatt még van 10 centis víz, de a pár négyzetméteres felület inkább posvány már, mintsem vízi élettér. A korábban kitaposott gát elvadult, járhatatlan a nád itt még tartja magát, és látszódik, régóta nem járt itt senki, de minek is járt volna. A meder csontszáraz, kirepedezett, benne éktelenkednek a magányos stégek és karók, csak a nádas tövében csillog még némi nedvesség. A hármas tó medrében egy ágakból ki tudja mikor behordott és ki tudja mikor utoljára etetett haltartó akadó árválkodik, nem messze pedig egy szénabála is csúfoskodik. A kettes tó medre még helyenként fekete, de víz már nemigen, inkább iszap és sár látszódik a mélyebb részeken. 

Az aszály uralkodik itt, a korábbi buja és gazdag élővilágnak nyoma sincs

A korábban jellemző buja és gazdag élővilágnak nyoma sincs, nemhogy halat de még csak haltetemet és csontokat sem látni, és a halpusztulásra jellemző dögszag sem érződik a még vizes nádasokból. Nem látni békát, kígyót, teknőst sem, de madár is alig lakja már a part menti növényzetet és vélhetően az itt tanyázó gerincesek, például a vidrák is rég továbbálltak már. 

Megdöbbentő felvétel Kakasszékről. Fotó: Promenad24.hu

Szemléletváltásra van szükség

A Székkutasi Horgász Egyesület, mint a vízterület horgászati jogával bíró szervezet, vezetője, Rostás János elnök részletesen elmondta a portálnak, hogy jutottak idáig, s a jövőt tekintve úgy nyilatkozott: személetváltással és a természet kegyének köszönhetően van halvány esély arra, hogy egyszer ismét vízzel teljen meg a tavak medre.

Sokkoló videó készült a helyszínen

Az immáron kettő hónapja tartó rendkívül meleg és egyben rendkívül száraz idő hatására teljesen eltűnt a víz a Kakasszéki-tavakból. Már csak egy-két tócsa emlékeztet arra, hogy itt legalább 50-60 cm-es összefüggő víznek kellene állnia – olvasható a Kirándulások Időjárás oldalra felkerült videó kísérőszövegében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában