Sok száz gazdának segítettek

2024.09.10. 06:50

Már családtagként tekintenek az év falugazdászára és kollégájára Békésben

Királyné Tusjak Mariannt választották a minap Békés vármegye falugazdászának, és 30 év szolgálat után Rafaj János jubileumi díszoklevelet vehetett át. Mindketten a szarvasi falugazdászi irodában érhetők el. Az országos díjátadón elhangzott az is, a falugazdász-hálózat 30 éve segíti az ország, ezen belül vármegyénk gazdáit.

Nyemcsok László

Királyné Tusjak Mariann Szarvason született 1978-ban. Szakmai tanulmányait a gyulai Mohácsy Mátyás Kertészeti Szakközépiskola kertésztechnikumi szakán kezdte, majd agrármérnökként, termesztéstechnológia szakon szerzett diplomát.

Egy kötetlen agrárkamarai eseményen érte őket a meglepetés, képünkön Királyné Tusjak Mariann és Rafaj János
Forrás: NAK 

– Első munkahelyem inkább kertészeti jellegű volt, parképítőként dolgoztam – ecsetelte. – Gyermekeim születése után az agrárgazdasági kamaránál dolgoztam. Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmem a munkalehetőségre. Elvégeztem egy kiegészítő képzést, és beadtam a jelentkezésemet. Kamarai tanácsadóként kezdtem, az összevonások után pedig falugazdászként folytattam. Szívemhez, családomhoz mindig is közel állt a kertészet, a mezőgazdaság, nem véletlenül indultam el ebben az irányban. Jó érzéssel tölt el, ha szakmai, emberi és a napjainkban egyre növekvő adminisztratív munkák elvégzésében tudok, tudunk segíteni ügyfeleinknek.

Az ügyfelekkel szoros kapcsolatot ápolnak

Mariann hangsúlyozta, az ügyfelekkel igen szoros kapcsolatot ápolnak, szinte már családtagként tekintenek rájuk a klienseik.

– Mindenki másért keres fel bennünket: szembesülünk szakmai és technikai kérdésekkel, valamint egyre jellemzőbb az adminisztratív feladatokban történő segítségkérés – emelte ki. – A teljesség igénye nélkül: őstermelői, valamint ÖCSG hatósági ügyintézések, EK-hoz kapcsolódó kérelmek ügyintézései. Most éppen aktuális az aszálykárok nyilvántartása, vezetése, az igazolások kiadása, a pályázati felhívásokkal kapcsolatos tájékoztatások, az elektronikus gazdasági napló.

A falugazdász kitért arra, szerencsés helyzetben vannak, mert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelentős fix, valamint úgynevezett kitelepüléses irodalétszámmal rendelkezik.

– Emellett természetesen e-mailes és telefonos elérhetőségeink is nyilvánosak – hangsúlyozta az év falugazdásza. – Kitelepüléseink számát a közreadott ügyfélfogadási idő mellett igény szerint tudjuk növelni. Például az Egységes Kérelem beadási ciklusában próbálunk az ügyfeleinkhez minél közelebb, minél több ügyfélfogadási időt tartani.

Naprakészek az aktuális pályázatokban is

Királyné Tusjak Mariann elmondta, hozzá elsősorban Szarvas és Csabacsűd, Rafaj Jánoshoz Szarvas és Örménykút gazdálkodói tartoznak.

A két falugazdász szólt arról, az új, uniós Közös Agrárpolitika kapcsán folyamatosan szervezeten belüli képzéseken vesznek részt, hogy naprakészek legyenek az aktuális jogszabályok, pályázatok, szakmai információk tekintetében. Mindketten kiemelték, munkájukat támogatja egy országos szintű, szakmai hálózat, ahonnan az esetleges kérdések, felmerülő problémák esetén segítséget, tájékoztatást kérhetnek.

Királyné Tusjak Mariann és Rafaj János kiemelte, jóleső érzés, ha megbecsülik és értékelik az ember munkáját.

– Mindez pozitív energiával lát el a jövőben elvégzendő feladatok tekintetében, megerősítést ad, hogy jó helyen vagyunk, és remélhetőleg értéket adunk át ügyfeleinknek. Legyen az szakmai vagy emberi segítség, jó esetben mind a kettő – mondta a két, kitüntetett falugazdász.

Rafaj János hozzátette, 30 év alatt több száz gazdálkodónak segített abban, hogy eredményesebben gazdálkodjon, és minél több agrártámogatáshoz jusson hozzá.

– Növényvédelmi szakmérnök vagyok, első munkahelyem a Szarvasi Állami Tangazdaság volt, ahol agronómus, majd háztáji ágazatvezető voltam, 1993-tól saját magam is gazdálkodom. A mostani elismerés visszaigazolása annak is, hogy 30 évvel ezelőtt érdemes volt ezen az úton elindulni.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!