Békéscsaba–országhatár

2024.09.04. 09:06

M44-es keletre: megmondta a minisztérium, meddig kell elkészíteni a terveket

2028-ig kell elkészíteni a kiviteli terveket az M44-es Békéscsaba és országhatár közötti szakaszára vonatkozóan – ismertette az Építési és Közlekedési Minisztérium. Az elképzelések szerint az M44-es keleti végében először a Méhkerék és az országhatár közötti rész épülhet meg.

Licska Balázs

A minap Méhkeréken egyeztettek az M44-essel kapcsolatban – számolt be róla nemrég dr. Kovács József országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán

M44, egyeztetés, Méhkerék, terv
Méhkeréken egyeztettek a minap az M44-essel kapcsolatban. Fotó: dr. Kovács József Facebook-oldala

A Békéscsaba és országhatár közötti M44-es előkészítése kapcsán a tervező és a beruházó között július 3-án jött létre megállapodás – közölték az Építési és Közlekedési Minisztériumban.

Kidolgozzák az M44-es nyomvonalváltozatait

A tervező feladata a tanulmányterv elkészítésével indul, a cél az, hogy a térség gazdasági, társadalmi igényeit, valamint a természetvédelmi és ökológiai területeket figyelembe véve nyomvonalváltozatokat dolgozzon ki. A tervező jelenleg a nyomvonalfolyosók kijelöléséhez szükséges adatbeszerzéseket, légi felvételeket és egyeztetéseket végzi. A tanulmánytervre várhatóan 2025 első negyedévében bólintanak rá. Az elfogadott nyomvonal alapján a tervező további feladata a környezetvédelmi engedély beszerzése, majd az engedélyezési terv elkészítése, valamint a megvalósításhoz szükséges engedélyek beszerzése 2027 első negyedévének végéig.

Folyamatosan egyeztetnek az önkormányzatokkal

A szaktárcánál ismertették, hogy a tervezés során folyamatosan egyeztetnek az önkormányzatokkal és a térség országgyűlési képviselőivel, tekintettel arra, hogy a nyomvonallal érintett területek társadalmi és gazdasági érdekeit, illetve a térséget érintő jövőbeni fejlesztéseket is figyelembe kell venni. A teljes szakaszra vonatkozóan a tervezőnek a teljeskörű kiviteli tervdokumentációkat 2028 második negyedévének végéig kell elkészítenie és átadnia a beruházó számára – mondták a minisztériumban.

Először a Méhkerék és az országhatár közötti szakasz épülhet meg

Arról, hogy mi várható Méhkerék és Újszalonta környékén, hozzátették: különszintű csomópontot terveznek a Méhkerék és Újszalonta közötti 42153-as jelű bekötőúton.  Figyelembe véve az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi kivitelezési ütemezését, a Méhkerék és az országhatár közötti szakasz előkészítését és kiépítését korábbra tervezik, mint a teljes, Békéscsaba és országhatár közötti szakasz fennmaradó részét. Kiemelték: a szakaszolásnak köszönhetően a megvalósításhoz szükséges engedélyek beszerzése és a területszerzés kevesebb időt vesz igénybe, így az immár már kijelölt határmetszési ponthoz való csatlakozás ugyancsak korábban létrejöhet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!