Továbbtanulás

2024.09.14. 14:49

Egyre több fiatal dönt a szakképzés mellett

A kamara szakképzésben betöltött szerepe is terítékre került abban a tájékoztatóban, amely a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztújító küldöttgyűlése kapcsán készült a minap. Mint kiderült, immár a középiskolába járó tanulók több mint 54 százaléka a szakképzésben tanul.

Licska Balázs

A szakképzés rendszere 2020-ban alapvetően megváltozott, ehhez alkalmazkodott a kamara is. A változás meghozta a várt eredményt, immár a középiskolába járó tanulók több mint 54 százaléka a szakképzésben tanul.

szakképzés, kamara, fiatalok, diák, tanul
A szakképzés vonzó a fiatalok számára, szakácsnak is többen tanultak. Illusztrácó: MW-archív

Ellenőrzik a duális képzőhelyeket

A kamara meghatározó feladata a tanulók foglalkoztatását felvállaló vállalkozások nyilvántartásba vétele, a duális képzőhelyek hatósági ellenőrzése. 2020 szeptembere és 2024. augusztus 31. között összesen 1361 ellenőrzést hajtottak végre: 628 esetben új vállalkozást vettek nyilvántartásba, 683 alkalommal pedig hatósági ellenőrzést tartottak. Békés vármegyében jelenleg 378 gazdálkodó szervezetet tartanak nyilván 465 képzőhelyen.

Népszerű a szakképzés, presztízse lett a mestercímnek

A szakember mestervizsgára való felkészítése és a vizsgáztatás ugyancsak a feladatok közé tartozik. 2020 és 2024 között támogatási forrásból összesen 200-an, önköltségen 112-en szereztek mesterlevelet 17 szakmában (autószerelő, fodrász, kereskedő, kézápoló és körömkozmetikus, kozmetikus, szakács, gázfogyasztó-berendezés- és csőhálózat-szerelő, villanyszerelő, gépi forgácsoló, karosszérialakatos, kőműves, festő, díszítő, mázoló és tapétázó, speciális lábápoló, gépi és CNC forgácsoló, fotográfus, pincér, autóelektronikai műszerész). 
A megemelkedett létszám arra utal a kamara szerint, hogy a mestercímnek kialakult a presztízse, minőséget jelent a helyi gazdasági életben. A mesterlevelek átadására ünnepséget szerveznek minden évben, ekkor köszöntik a 30, 20 és 10 éve mesterlevelet szerzett vállalkozókar az arany-, ezüst- és bronzkoszorús mesterlevelekkel.

Szülői értekezleteket és nyári táborokat is tartanak

Sokrétű pályaorientációs tanácsadást is folytat a kamara. Az általános iskolák 6-8. évfolyamos tanulói, valamint a gimnáziumok végzősei körében tartanak osztályfőnöki órákat és szülői értekezleteket; szerveznek cég-, üzem- és iskolai tanműhely-látogatásokat. Ezen kívül rendkívül népszerűek az általános iskola felső tagozatosai számára szervezett nyári táborok: 2021 nyarától 2024 nyaráig 11 tábort szerveztek, turnusonként általában 20 tanulóval.

Sikeresek a diákok a szakmai versenyeken

Az országos szakmai versenyeken – mint a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) – középdöntőjére három év alatt 93 Békés vármegyei tanuló jutott tovább, döntőbe 40 tanuló került, akik számos arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek. A Budapesten rendezett Szakma Sztár Fesztiválra a három év alatt összesen 1326 Békés vármegyei tanulót utaztattak el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!