2024.10.17. 17:59
Szóhoz sem jutott a kolbászkirály, amikor megtudta, hogy ő nyert – podcasttal
Stúdiónk vendége Kocsis Márk 24 éves gádorosi hentesmester volt. Az október 24-27. közötti Csabai Kolbászfesztivál felvezető rendezvényét, a nemzetközi szárazkolbászversenyt a gádorosi fiatalember nyerte. Mégpedig kispálanyjával, ahogy feléjük nevezik.
Kocsis Márk elmondta, pátyolgatta a Csabai Kolbászfesztivál felvezető rendezvényére a tavaly november végén sertésvakbélbe töltött kispálanyját. Náluk a sertésvakbélbe töltött kolbász neve ez, a marhánál nagypálanyjának hívják.
A Csabai Kolbászfesztivál laborjában ő lett a legjobb
Csaknem 80 versenydarabból választotta ki a zsűri a jók közül a legjobbakat. Kolbászlaborrá alakult át a Békéscsabai Rendezvénypajta, ahol az október 10-ei verseny lebonyolítása anonim volt, hiszen csak sorszámok alapján pontoztak a bírálók, és ez is több menetben zajlott. A zsűri a termékek külső megjelenését, metszéslapját, állományát és ízét pontozta, az előbbiek maximum 10, az íz maximum 20 pontot érhetett.
Szóhoz sem jutott, amikor felhívták a Csabai Rendezvénypajtából
A nemzetközi szárazkolbászverseny zsűrielnöke Barna Ádám, mezőberényi származású, Michelin-csillagos séf volt. A szakmai mellett társadalmi zsűri is pontozott, több menetben.
– Szóhoz sem jutottam, amikor felhívtak a Csabai Rendezvénypajtából, hogy az én versenydarabom nyert – ecsetelte a beszélgetésben Kocsis Márk. – Arra tanítottak, hogy a sertésvakbélbe töltött kolbásznak csaknem egy évet ki kell bírnia, jellemzően kukoricatöréskor kezdték meg. A legtöbb darab elment már idén húsvétkor, a többit családi eseményeken vágtuk fel. Egyet azonban megőriztem a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyére.
Ott lesz a Csabai Kolbászfesztiválon, a CsabaParkban
A beszélgetésben Kocsis Márk elmondta, természetesen ott lesz a Csabai Kolbászfesztiválon, a CsabaParkban, ahol hivatalosan is az idei esztendő kolbászkirályává koronázzák.
Ugyanakkor számára legalább ennyire fontos, hogy a több fordulón is átment, majd bekerült a döntőbe a kolbásza, és végül ezzel nyert.
Beol podcast
- Tíz éve főznek együtt a jaminai ízvadászok – podcasttal
- Aranybogrács-díjat nyertek töltött káposztájukkal – podcasttal
- A jelenlegi támogatási rendszer megmaradásáért küzdenek a hazai agrárszervezetek – podcasttal
- A következő öt évben is folytatódhat Gyula fejlődése – podcasttal
- Temetői virágok és faültetés: vendégünk Hankó János