Beol podcast

3 órája

Szóhoz sem jutott a kolbászkirály, amikor megtudta, hogy ő nyert – podcasttal

Stúdiónk vendége Kocsis Márk 24 éves gádorosi hentesmester volt. Az október 24-27. közötti Csabai Kolbászfesztivál felvezető rendezvényét, a nemzetközi szárazkolbászversenyt a gádorosi fiatalember nyerte. Mégpedig kispálanyjával, ahogy feléjük nevezik.

Nyemcsok László

Kocsis Márk elmondta, pátyolgatta a Csabai Kolbászfesztivál felvezető rendezvényére a tavaly november végén sertésvakbélbe töltött kispálanyját. Náluk a sertésvakbélbe töltött kolbász neve ez, a marhánál nagypálanyjának hívják.

kolbászkirály, szárazkolbász, Csabai Kolbászfesztivál
A Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyét Kocsis Márk nyerte, ő az új kolbászkirály. Fotó: Tóth Nikolett  

A Csabai Kolbászfesztivál laborjában ő lett a legjobb

Csaknem 80 versenydarabból választotta ki a zsűri a jók közül a legjobbakat. Kolbászlaborrá alakult át a Békéscsabai Rendezvénypajta, ahol az október 10-ei verseny lebonyolítása anonim volt, hiszen csak sorszámok alapján pontoztak a bírálók, és ez is több menetben zajlott. A zsűri a termékek külső megjelenését, metszéslapját, állományát és ízét pontozta, az előbbiek maximum 10, az íz maximum 20 pontot érhetett.

Szóhoz sem jutott, amikor felhívták a Csabai Rendezvénypajtából

A nemzetközi szárazkolbászverseny zsűrielnöke Barna Ádám, mezőberényi származású, Michelin-csillagos séf volt. A szakmai mellett társadalmi zsűri is pontozott, több menetben.

– Szóhoz sem jutottam, amikor felhívtak a Csabai Rendezvénypajtából, hogy az én versenydarabom nyert – ecsetelte a beszélgetésben Kocsis Márk. – Arra tanítottak, hogy a sertésvakbélbe töltött kolbásznak csaknem egy évet ki kell bírnia, jellemzően kukoricatöréskor kezdték meg. A legtöbb darab elment már idén húsvétkor, a többit családi eseményeken vágtuk fel. Egyet azonban megőriztem a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyére.

Ott lesz a Csabai Kolbászfesztiválon, a CsabaParkban

A beszélgetésben Kocsis Márk elmondta, természetesen ott lesz a Csabai Kolbászfesztiválon, a CsabaParkban, ahol hivatalosan is az idei esztendő kolbászkirályává koronázzák.

Ugyanakkor számára legalább ennyire fontos, hogy a több fordulón is átment, majd bekerült a döntőbe a kolbásza, és végül ezzel nyert.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!