Baleset

2024.06.27. 18:23

Gyomaendrődi autóverseny: börtönbüntetést kaptak a fiatalok

Egymással versenyzett, egymás mellett mintegy 100 kilométer/órával száguldozott Gyomaendrőd belterületén, majd okozott súlyos, maradandó fogyatékosságot eredményező balesetet az a két fiatal, akiket a napokban, nem jogerősen 3,5 év és 4 év végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek a Szarvasi Járásbíróságon.

Licska Balázs

A tényállás szerint az első- és a másodrendű vádlott csaknem három éve, 2021. augusztus 8-án 20 óra 30 perc körül egymással versenyezve, részben egymás mellett haladva autózott Gyomaendrőd lakott területén. A „gyomaendrődi autóversenyben” az úttestet teljes szélességben elfoglalták, az elsőrendű vádlott legalább 102 kilométer/órás, a másodrendű pedig minimum 95 kilométer/órás sebességgel haladt a megengedett 50 helyett. 

gyomaendrődi autóverseny, baleset, sérülés, ütközés
Gyomaendrődi autóverseny: mindketten nagyjából 100 kilométer/órával hajtottak a város lakott területén belül, amikor a baleset történt. Illusztráció: Shutterstock

Az egyik kereszteződésben kikanyarodott erre az útra egy kocsi, amelyben egy idős házaspár utazott, az unokájukkal. Az egymás mellett haladó vádlottak érdemi fékezés és irányváltoztatás nélkül nekiütköztek a gépjármű bal oldalának.

Maradandó fogyatékosságot szenvedett a kislány

A balesetben az idős férfi súlyos, míg a vele utazó felesége és unokája, egy akkor 9 éves kislány súlyos egészségromlással és maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedtek. Közben az elsőrendű vádlottnak, valamint a másodrendű vádlott utasának könnyű, nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek – ismertették a Gyulai Törvényszéken

Azt mondták a fiatalok, hogy nem versenyeztek 

Az ügyben több mint egy évvel ezelőtt tartottak előkészítő ülést a Szarvasi Járásbíróságon. Bár az első- és a másodrendű vádlott is elismerte a gyorshajtást, mindketten tagadták a bűnösségüket és azt, hogy versenyeztek volna. Azzal védekeztek, hogy az egyikük orvoshoz vitte élettársát, a másik pedig előzte. Akkor kanyarodott ki a sértett, amikor pont egymás mellett haladtak. Hangsúlyozták, hogy az ütközés után azonnal segítséget nyújtottak. 

Börtönbüntetést kaptak a gyomaendrődi autóversenyben vétkes sofőrök

Az ügyben tárgyalást tűztek ki, és a napokban született ítélet. A Szarvasi Járásbíróságon mind a két vádlottat társtettesként elkövetett közúti veszélyeztetés bűntettében mondták ki bűnösnek. Az elsőrendű vádlottat 3,5 év, a másodrendű vádlottat 4 év börtönbüntetésre ítélték, előbbit 6 évre, utóbbit 6,5 évre tiltották el a közúti járművezetéstől. Emellett kötelezték a vádlottakat az eljárás során felmerült több mint 2 millió forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet nem jogerős – ismertették a Gyulai Törvényszéken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában