Vádemelés

2024.09.08. 15:10

Targoncával gázolta el munkatársát a szarvasi férfi

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt egy büntetlen előéletű 41 éves szarvasi férfival szemben, aki figyelmetlenségből rakodógéppel elütötte az egyik munkatársát. A nyomozás során felmerült bűnügyi költség közel 250 ezer forintot tesz ki, a járási ügyészség indítványa szerint azt is neki kell majd megfizetnie.

Dinya Magdolna

A terhelt egy szarvasi cégnél telepvezetői munkakörben áll alkalmazásban, míg a sértett férfi ugyanitt baromfigondozóként dolgozik. A telephelyen a reggeli órákban pulykafogadást végeztek, 8 óra körüli időpontban érkezett meg a néhány hetes pulykákat szállító kamion. A sértett a pulykák és rekeszek kézzel történő pakolását végezte, míg a terhelt egy rakodógépet vezetett, amelynek kezelésére szakképesítéssel rendelkezett. 

targonca, baleset, hátramenet, elgázolta
Hátramenet közben történt a baleset.
Fotó: Gettiyimages/illusztráció

A munkafolyamat során az általa vezetett rakodógéppel a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztva, hangjelzés kiadása nélkül hátramenetet hajtott végre, melynek során nekiütközött a targonca mögött gyalogosan elhaladó, láthatósági mellényt nem viselő sértettnek, aki ennek következtében a talajra esett. A rakodógépe vezetőj – részben a visszapillantó tükör hiánya miatt – nem észlelte azonnal a balesetet, ezért a hátramenetet tovább folytatta, melynek folytán a rakodógép egyik hátsó kerekével a sértett jobb lábára ráhajtott, majd munkatársai hangos kiabálására megállt. A munkahelyi baleset következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, többszörös csonttörést szenvedett.

A rakodógépet vezető terhelt megszegte a munkavédelemről szóló törvény azon rendelkezését, mely szerint a munkavállaló köteles munkatársaival együttműködni, és munkáját úgy végezni, hogy ez saját vagy más egészségét és testi épségét ne veszélyeztesse. Megsértett több foglalkozási szabályt is azzal a magatartásával, hogy a visszapillantó tükör hiányában is vezette a rakodógépet, illetőleg tolatás közben nem adott ki hangjelzést.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában