Cégvezetőket nyúltak le

2 órája

Gyulai férfi is benne volt a 13 milliós csalás elkövetésében

A Békéscsabai Járási Ügyészség három rendbeli csalás miatt emelt vádat egy 68 éves, büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő gyulai férfival szemben, aki bűntársaival együtt külföldi hitelek ígérete kapcsán csapott be többeket. Két csalás elkövetésében egy 69 éves, büntetett előéletű, kecskeméti férfi és egy 68 éves, büntetlen előéletű, gödöllői nő volt a társa, velük szemben szintén vádat emeltek.

Nyemcsok László

A trió a vádirat szerint 2017–2018-ban megállapodott a csalás módjában. Úgy  döntöttek, egy szlovákiai társaság – mint hitelközvetítő – nevében, hazai cégeknek külföldi finanszírozási lehetőségeket kínálnak projektjeik megvalósításához.

csalás, vádirat
A járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a trió tagjait csalás miatt – beismerésük esetén is – végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje. Illusztráció: Shutterstock

Magánbankárként tüntette fel magát, de nem az volt a férfi

Valótlanul azt állították, hogy a szlovák gazdasági társaságon és a kecskeméti férfin – mint magánbankáron – keresztül külföldi bankoktól hitelhez juthat az, aki befizeti a szükséges regisztrációs, tranzakciós díjat.

A szlovák társaság valójában nem működött, a bejelentett székhelyén nem találták, és nevében a 69 éves férfi nem járhatott el, mert semmilyen képviseleti jogosultsága nem volt. A magánbankár csak ennek tüntette fel magát, a férfinak hitelközvetítésre nem volt lehetősége, az sem szándékában, sem módjában nem állt. A csalás kizárólag a sértettek regisztrációs és tranzakciós díj címén befizetett pénzének megszerzésére irányult.

Súlyos milliókkal vertek át cégvezetőket

A három vádlott 6,6 millió forint kárt okozott a fenti módon egy hódmezővásárhelyi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjének, aki termőföld vásárlásához és méhcsaládok telepítéséhez keresett finanszírozási lehetőséget. A csalás elkövetői elhitették a cég ügyvezetőjével, hogy képesek a cégnek 10 millió euró összegű, szabad felhasználású hitelt intézni külföldi bankok és a szlovák cég közreműködésével, de ez nem volt igaz.

Hasonló módon károsítottak meg egy kecskeméti nőt is, aki két cég képviseletében eljárva irodaház építéséhez és geotermikus erőmű építéséhez, működtetéséhez keresett forrást. Ő közel 2,7 millió forintot utalt át a vádlottak bankszámlájára regisztrációs díj és tranzakciós díj címén, de a hitelt ő sem kapta meg, és a pénze is elúszott.

Csalás miatt végrehajtandó börtönt indítványozott az ügyészség

A 68 éves, gyulai férfi átverte egy cserkeszőlői székhelyű cég képviselőjét is. A cég új zöldségtisztító és feldolgozó üzemének létesítéséhez keresett befektetőt, neki 3,67 millió forint kárt okozott a gyulai férfi.

A járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság a trió tagjait – beismerésük esetén is – végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje. Tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, és a sértettek által bejelentett polgári jogi igénynek adjon helyt, azaz kötelezze a három vádlottat az okozott kár megtérítésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában