segítség

2018.08.15. 18:03

Kikötöttek, majd magára hagytak egy kutyát Szarvason

Egy fürdőköntös övével kötötték ki azt a két év körüli, foxi jellegű kutyát Szarvason az Arborétum soron, amelyre egy járókelő lett figyelmes szerda reggel fél kilenc körül. A férfi értesítette a Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Egyesületet, kiknek tagjai azonnal a helyszínre siettek.

B. A.

– Feltehetőleg előző nap kötötték ki szegény állatot, mivel éjszaka esett és a kikötésre használt öv még nedves volt. Félelme jelélül először morgott ránk, majd mikor felfedezte, hogy segíteni jöttünk, akkor együttműködővé vált. Chipet nem találtunk benne. A bundája elhanyagolt, de a testsúlya megfelelő, bántalmazásra utaló nyomot nem találtunk rajta – tudtuk meg Varga Sárától, a Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Egyesület egyik tagjától.

Hozzátette, nagyon ritka az ilyen, hogy valaki kikötve magára hagyja a kutyáját. Az már sajnos gyakoribb, hogy a menhely kapuja előtt felejtik az állatokat egykori felelőtlen tulajdonosaik, éppen ezért szinte mindig teltház van náluk. A 35 férőhelyes menhelyen jelenleg 45 kutyáról három egyesületi tag gondoskodik, de önkéntesek és további egyesületi tagok is besegítenek olykor.

Beküldött fotó

Szerencse, vagy talán tudatosság, hogy az ebet egy kutyakiképző hely közvetlen közelében kötötték ki, amely a település egy viszonylag forgalmasabb részén található.

Varga Sára elmondta, az egyébként barátságos szuka kutyára most két hét karantén vár, miközben megfigyelik az egészségi állapotát, viselkedését. Ezt követően adnak hozzá illó nevet is neki, megkapja a chipet és a kötelező oltásokat, majd ivartalanítással mehet befogadó gazdájához. Közben pedig nyomoznak, hátha kiderül ki volt a „gaztett” elkövetője, és reménykednek abban, hogy sikerül fülön csípni és megbüntetni az illetőt, minimum állatelhagyás jogcímen. Továbbá 2013-tól kötelező a 4 hónapos kornál időseb kutyákat mikrochippel ellátni, így ezért is büntethető lenne az elkövető, mert ha nincs chip a kutyában, akkor minden bizonnyal érvényes veszettségi oltással sem rendelkezik.

 

Beküldött fotó

Állattartás a jogszabályok szerint

A rossz tartási módot és a tényleges állatkínzást el kell különíteni. A tényleges állatkínzás rendőrségi intézkedési körbe tartozik.

Állatkínzásnak minősül ha valaki:

– gerinces állatot oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, mely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozza,

– gerinces állatát elhagyja, elűzi vagy kiteszi.

Az állatkínzás két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntethetőséghez nem szükséges, hogy az elkövető az állat életét ténylegesen kioltsa, vagy az állat valóban maradandó egészségkárosodást szenvedjen, elég csupán , hogy az elkövető cselekménye erre alkalmas legyen.

A jogi megítélés szempontjából az ember nemcsak fizikai erejével, vagy valamilyen segédeszközzel okozhat fájdalmat az állatnak, hanem, ha a gondozást, ellátást, megfelelő elhelyezést nem biztosít a számukra, – s ebből adódóan okoz szenvedést. A rossz tartás felülvizsgálata önkormányzati, járási hatáskörbe tartoznak. Törvény szabályozza az ebek tartásának mikéntjét.

Az állatvédelmi törvényben előírtak:

– Természetesen a leghumánusabb, legjobb, ha szabadon tartjuk a kutyát.

– A mindenkori időjárási viszontagságok ellen megfelelő védelmet nyújtó kutyaház, télire szalmával bélelve.

– Nyáron árnyékos hely szükséges.

– Folyamatos ivóvíz ellátás, s az egyed fajának, méretének korának megfelelő táplálás.

– Egy átlagos ismeretekkel rendelkező személynek is tudnia kell, hogy az általa tartott állatnak mennyi élelem szükséges.

Még manapság is sokan megkötve tartják kutyájukat. A megkötve, illetve kennelben tartott kutyákra vonatkozó előírások:

TILOS:

– kistestű ebet 10m2-nél, közepes testű ebet 15m2- nél, nagytestű ebet 20m2- nél területen tartósan,

– kistestű ebet 4 méternél, közepes testű ebet 6 méternél, nagytestű ebet 8 méternél rövidebb eszközzel kikötve tartani,

– patás állatot állandó jelleggel, ebet tartósan kikötve tartani.

A megkötve tartott kutyák számára napi 2-3 óra szabad mozgást kötelező biztosítani. Amennyiben a szabadon engedés nem megoldható, futólánc használata szükséges, mely kellő szabad mozgásteret biztosít az eb számára. A rossz, nem megfelelő tartási mód szabálysértésnek minősül, mely szintén különféle szankciókat von maga után, a figyelmeztetéstől, a bírságon át, az eltiltásig. Viszont a rossz tartási mód, ha olyan módú, már állatkínzásnak is minősülhet, mely már bűncselekmény. Az önkormányzat és az állatvédők célja nem a büntetés, hanem az emberek ráébresztése arra, hogy az állatok is érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában