gyomaendrőd

2018.08.26. 15:27

Nyolcvannyolc hajómodellel neveztek a versenyre

A hétvégén 18. alkalommal rendezték meg azt a Nemzetközi Nyílt Hajómodell-versenyt a városban, ahol évről-évre az országos bajnoki címeket is kihirdetik.

Balázs Anett

A házigazda Székely Mihály Modellező és Sportklub a Bónom-zugi holtág partján alakította ki az idei versenypályát, amelyen annyit nehezítettek, hogy a háromszög alakú vízi pástot fejre állították. A benevezett 88 hajómodell mindegyikének hat pár bója között kellett – azok érintése nélkül – szlalomozni. A parton álló távirányítókat kezelő hajók tulajdonosainak azonban a legnagyobb kihívást a kikötés okozta, amikor a méretarányosan elkészített, élethű modelleket egy keskeny révbe kellett bevezetni, majd ott három másodpercig stabilan megállítani. A gyorsaság itt nem mérvadó, de azért 8 perc alatt illik teljesíteni a távot, amit minden esetben sikerült is elérniük a versenyzőknek. A hajómodellek külleme, kidolgozásának szépsége is sokat vetett a latba, hiszen a három tagú zsűri ezeket is pontozta.

Kovácsikné Ilona a szlovákiai Rimaszombatból érkezett családjával. A hölgy a férje által készített Helena nevű jachtját tette vízre, női kategóriában. Hét éve fogtak bele a modellezésbe, és mivel párja az otthonuk közepén álló műhelyében gyártja a hajókat, elkerülhetetlenül a család többi tagja is belekeveredett a tevékenységbe. A mostani versenyre fiukkal, no meg hét hajóval neveztek.

 

Szujó Zoltán, a Székely Mihály Modellező és Sportklub elnöke elmondta, a szlovák és magyar versenyzők mellett Romániából is érkeztek résztvevők. Több kategóriát a méret és a versenyzés módja szerint határozták meg. Így a futamok alatt 90 centiméter alatti, 90 és 140 centiméter közötti, és a 140 centiméter fölötti hajók vették az akadályokat. Ezenfelül gőzhajóikat is vízre tették a versenyzők, valamint az éjszakai telihold fénye alatt is megúsztatták a kivilágított hajómaketteket, melyek között vitorlások, jachtok, vontató- és hadihajók is szép számmal akadtak.

– A verseny nehézségét adja, hogy a víz áramlik, emellett pici szél is van. Mindezek kihívások elé állítják a versenyzők hajóit, amelyek az egyméternyi széles kapuk között nem mindig jutnak át azok érintése nélkül, ami hibapontnak számít – árulta el Szujó Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában