halálos balesetek

2019.02.28. 14:00

Fekete hónappá vált a február Békésben

Az idei esztendőben február 15-éig hatan vesztették életüket közlekedési balesetben megyénkben. Annyian, mint a KSH adatai szerint 2017 első három hónapjában. Tavaly, 2018 első negyedévében, tehát három hónap alatt egy halálos baleset történt, amelynek egy áldozata volt. Sérültből, áldozatból egy is sok, ennek tükrében az idei hat elhunytról szóló hír rendkívül szomorú és aggasztó.

Nyemcsok László

Vargáné Szombati Andrea, a megyei főkapitányság sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, az elemzések azt mutatják, hogy műszaki és úthiba, illetve egyéb, az emberen, járművezetőn kívüli tényező miatt a balesetek elenyésző százaléka történik. A közúti tragédiákhoz a leggyakrabban emberi mulasztás, szabálytalanság, illetve figyelmetlenség vezet.

Ködös időben még könnyebben történik tragédia /Illusztráció: MW/

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2001 és 2017 között a 2006-os évben következett be a legtöbb (20 977), 2012-ben pedig a legkevesebb (15 174) személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset. Figyelemre méltó, hogy 2014 és 2017 között háromszor júliusban, egy évben pedig augusztusban történt a legtöbb szerencsétlenség.

Békés megyében 2013 és 2017 között éves szinten 555 és 609 között volt a személysérüléses balesetek száma. A nagyságrend tavaly sem változott, a rendőrség weboldalán közzétett adatok szerint november végéig 547 olyan közúti közlekedési baleset történt, amelyben megsérült valaki.

– A három legfőbb baleseti ok évek óta a gyorshajtás, az elsőbbségadás elmulasztása és a kanyarodási szabályok megszegése – hangsúlyozta Vargáné Szombati Andrea. – Szabálytalan, emellett rendkívül veszélyes ittasan vagy bódult állapotban vezetni. Tavaly decemberben Dobozon egy férfi ittasan, segédmotorral akart hazamenni az egyik italozóból. Mindössze néhány száz métert akart megtenni, de elesett, leesett a fejéről a bukósisak, és életveszélyes fejsérülést szenvedett. Az ittasság mellett probléma lehet, ha a járművezető olyan gyógyszert szed, amely hatással lehet a vezetési képességeire, vagy tud olyan betegségéről, amitől hirtelen, akár vezetés közben is rosszul lehet. Azzal a döntéssel, hogy ennek tudatában vezet, nemcsak magát, hanem utasait és közlekedő partnereit is veszélyezteti. Szintén életveszélybe sodorhatja magát az a gyalogos, illetve kerékpáros, aki sötétben vagy korlátozott látási viszonyok között kivilágítatlanul, fényvisszaverő mellény nélkül közlekedik.

Az idén történt halálos közlekedési balesetek egyikében is szerepet játszott ez, amikor a 47-es főúton kivilágítatlanul, láthatósági mellény nélkül közlekedő kerékpárost ütött el egy kisteherautó. A nő, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette, úgy hajtott fel egy földútról a főútra, hogy nem adott elsőbbséget a kisteherautó vezetőjének.

De nem feltétlenül kell több szabálytalanság a tragédiához, elég egy kis figyelmetlenség is. Tavaly nyáron két idős nő vesztette életét, amikor a 44-es főút Békéscsaba és Gyula közötti szakaszán elütötte őket egy kisteherautó. Az idős nők, ahogyan korábban többször is, a gyalogos-felüljáró helyett az úttesten mentek át. A jármű vezetője pedig nem volt ittas, nem hajtott gyorsan, de egy ideig nem az utat nézte, hanem az út melletti felújított csárdát. Ezért nem vette észre időben a neki balról érkező gyalogosokat.

Szívbe markoló bejegyzések

Vargáné Szombati Andrea kitért arra, a baleset a másodperc tört része alatt bekövetkezik, és utólag nem lehet meg nem történtté tenni. Egy-egy tragédia után a közösségi oldalakon lehet találkozni az elhunytak, a sérültek hozzátartozóinak, barátainak bejegyzéseivel. Az is előfordul, hogy ugyan haláleset nem történik, de egy sérülés, anyagi kárral járó baleset hoz nehéz helyzetbe családokat.

– A közlekedés veszélyes üzem, járművet üzemeltetni, vezetni felelősség – emelte ki a sajtószóvivő. – Csak kifogástalan műszaki állapotú járművel közlekedjünk, ez a szabályok betartása mellett a biztonság alapfeltétele. A rendőrség azért végez közúti ellenőrzéseket, hogy azoknál, akik önként nem tartják be az előírásokat, kikényszerítse a szabályok betartását. Mindannyiunk érdeke ez, hiszen mindenkit hazavárnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában