villámkisülés

2019.07.02. 11:20

Gyulai matematikus modelljét használja az OMSZ

A gyulai matematikus, Kiri Csaba által készített villámkisülés-előrejelző modellt használja az Országos Mete­orológiai Szolgálat (OMSZ) a már meglévő modelljük ellenőrzésére. A fiatal szakember hét év nyári adatait elemezve készítette el a saját változatát, mely a szolgálat által alkalmazott rendszernél jóval egyszerűbben, kevesebb adattal dolgozik, s mutatja meg, az adott napon Magyarország területén hány darab villámkisülés várható.

Nagy-Laczkó Viktória

Még az egyetemi évek alatt kérte fel Csabát a statisztikatanára, Kovács Ágnes a meteorológiai szolgálattal közös munkára. S mivel a matematikus mindig is érdeklődött a statisztika iránt, nem habozott sokáig, elvállalta a feladatot. A munkához szükséges adatokat 2012 és 2018 között küldte el számára az OMSZ, amit követően megkezdődött a modell kidolgozása.

Kiri Csaba modellje azt jósolja meg, másnap hány darab villámkisülés várható

– A volt statisztikatanáromnak van egy barátja a meteorológia szolgálatnál, akivel gyakran ötletelnek, mivel segíthetnék a diákok a meteorológusok munkáját. Elég jó voltam statisztikából, így rám esett a választás. Azt kérték tőlem, készítsek egy olyan modellt, amely előre jelzi a villámkisülések darabszámát és a valószínűségét Magyaror­szág területén. Rengeteg légköri jelenséget leíró meteorológiai változó van (például adott légnyomáson vett hőmérséklet, konvektív csapadékmennyiség, harmatpont), melyek befolyásolják a villámok, zivatarok keletkezését, valamint összefüggésbe hozhatók velük. S van egy Középtávú Előrejelzések Európai Központja nevű intézmény, ami megjósolja ezeknek a paramétereknek a másnapi értékét, és ezekkel az egy napra előrejelzett értékekkel építettem fel a modellt. Magyarán a változóknak egy adott napi értékére illesztettem egy statisztikai modellt, ami megjósolja, hogy másnap Magyarország területén hány darab villámkisülés várható. Vagyis az előrejelzés mindig a következő napra működik jól – árulta el Csaba.

A matematikus az egyetemi oktatójával és Kolláth Kornéllal, az OMSZ meteorológusával dolgozott együtt a modellen, így általuk már a projekt közben érvényesítve lett a munkája. Az OMSZ egyébként több villámkisülés-előrejelző modellt is alkalmaz, a Csabáé ezek ellenőrzésére szolgál.

– Például, ha az OMSZ modelljeinek kétharmada azt mondja, nagyon zivataros idő lesz, és belő egy számot, az enyémmel leellenőrzik az eredményt. Az én változatom azonban annyiban más, mint a többi, hogy sokkal kevesebb adatot elemezve jut el ugyanarra, vagy esetenként pontosabb eredményre. Tehát lényegében leegyszerűsítettem a folyamatot – mondta el a matematikus.

A hét esztendőt felölelő megbízatás ebben a hónapban ért véget, amikor is több évi adatelemzés, majd hosszú hónapok fáradságos munkája után Csaba bemutatta nemrég Budapesten a villámkisülés-előrejelző modellt a meteorológiai szolgálat munkatársai számára.

Mindig is a matematika érdekelte

Kiri Csaba 1993. 03. 11-én született Szegeden. Az 5. Számú Általános Iskola és Sportiskolába járt, majd az Erkel Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Innen az ELTE matematika szakára jelentkezett, ahol alapszakos diplomát szerzett. Tervei között szerepel egy mesterképzés elvégzése.

– Adta magát, hogy matematika szakra járjak, mert amióta az eszemet tudom, jó voltam matekból. Már általános iskola alsó osztályában elkezdtem versenyekre járni, volt, hogy országos versenyt nyertem. Később is folyamatosan jártam matekversenyekre, -táborokba és külön tanárokhoz is. A jövőben szeretnék ismét tanulni, az ehhez szükséges feltételeket igyekszem megteremteni – fogalmazott Csaba.

A matematikus jelenleg egy pénzintézetnél dolgozik elemzőként, de emellett egy kézilabdaedzői tanfolyamra is jelentkezni fog hamarosan.

– Rengeteget szoktam vacillálni a jövőn, mert a szakmámban igazából Budapesten tudnék elhelyezkedni, viszont itt van édesanyám, a barátaim, akik mind-mind ide kötnek Gyulához. A fővárost egyébként annyira nem szeretem, úgyhogy maradni fogok a bankban továbbra is, és folytatom az elemzői karrieremet. Ezen túl ősszel kezdem az edzői tanfolyamot. Közel 15 évig kézilabdáztam versenyszerűen, és szeretném, ha a sport ismét jelen lenne az életemben – mondta a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában