2020.06.05. 17:00
Ízek és illatok
Új, hetente jelentkező rovatunkban Mokran Róbert békéscsabai sommelier bor-étel párosításokon keresztül mutat be szőlőfajtákat és bortípusokat. A borszakértő a második alkalommal a Csabagyöngyét ismerteti, melyhez egy szőlőmártásos halfilé receptjét is elhozta olvasóinknak.
Csabagyöngye
Az igazi csabai.
Mathiász János nemesítette, és Stark Adolf Békéscsabán nevelte fel a városáról elnevezett leghíresebb csemegeszőlő-fajtát, a Csabagyöngyét (Stark Adolf háza a mostani Csabagyöngye Kulturális Központ és az optika között állt).
Világszintű ismertségét annak is köszönhette, hogy Európa legkorábban érő szőlője. Mire a szüret máshol elkezdődik, mi már frissíthetjük magunkat az aktuális évjárat első, ropogós kortyaival.
A fajtát fénykorában megtalálhattuk Franciaországban, Németországban és a szomszédos országokban is, azonban mára sajnos nagyon kevés területen van jelen.
A Csabagyöngyéből készült bor titka a frissességében rejlik, minél hamarabb érdemes elfogyasztani, hogy élvezni tudjuk a szőlővirágra és a szőlőre emlékeztető traubisodás illatjegyeit.
Könnyed szerkezetű, üde gyümölcsös ízű bora igazi megváltás lehet a forró nyári melegben, önmagában, vagy némi szódával felspriccelve, a kapást várva a vízpart mellett, vagy fűnyírás után jutalomként.
A hangulatos nyári vacsoraasztalon is megállja a helyét, hiszen kiváló társa egy kevert salátának, a fehér húsú szárnyasoknak és a tehéntejből készült natúr sajtoknak is. Szép párost alkot a korábban megjelent A természet ízei olvasóinktól című szakácskönyv halfilé szőlőmártásban című recepttel. Az eredeti írásban tonhal szerepel, de kiválóan lehet elkészíteni a sikeres körösi horgászat alkalmával kifogott zsákmányunkkal is. A citromos halhús kiválóan illeszkedik a bor közepesen savas, citrusos szerkezetéhez, míg a szőlős mártással a bort összekóstolva, igazi ízharmóniának lehetünk részesei.
Érdekességképpen, egy enyhén csípős csabai kolbász nem is rossz párosítás egy félszáraz Csabagyöngyével. Véletlen vajon, hogy a két csabai kiegészíti egymást?
8-10 celsius fokon lesz teljes a kóstolás élménye. Nem érdemes vele megvárni a gyerek diplomaosztóját, vagy esküvőjét, ne rakjuk el hosszú időre. A Csabagyöngyét a jelennek tervezték, lehetőség szerint az aktuális évjáratot vásároljuk és fogyasszuk el mihamarabb.
Halfilé szőlőmártásban
Hozzávalók:
70 dkg tonhalfilé
10 dkg vaj
2 citrom
50 dkg fehér
csemegeszőlő
1 dl fehérbor
3 evőkanál liszt
1 teáskanál só
1 babérlevél
A petrezselymes burgonyához:
60 dkg burgonya
5 dkg vaj
2 csokor petrezselyem
zöldje
1 teáskanál só
A halszeleteket besózzuk, és kivajazott edénybe tesszük. Ráöntjük a fehérbort, 25 dkg szőlő kipréselt levét, 1 citrom kifacsart levét és annyi vizet, amennyi ellepi. Lefedve, babérlevéllel ízesítve, lassú tűzön 10–15 perc alatt megfőzzük. A halszeleteket szűrőlapáttal óvatosan kiszedjük. A párolólét leszűrjük, felforraljuk, majd 5 dkg puha, de nem olvasztott vajat 2 evőkanál liszttel összegyúrunk, kis darabkákra tépkedve a forrásban lévő párolóléhez keverünk, ezzel besűrítjük.
Hozzáadjuk a maradék szőlőt, melyet előzőleg meghámoztunk és kimagoztunk. Együtt még egyszer felforrósítjuk, és a halszeletekre öntjük. Petrezselymes, vajas burgonyával tálaljuk. A körethez a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, forrásban lévő, sós vízbe tesszük, puhára főzzük, majd leszűrjük. Óvatosan összekeverjük olvasztott vajban elkevert vágott petrezselyem zöldjével.