Bajban a hotelek

2020.11.17. 13:59

Zárt kapussá váltak a megyei szállások

Csak néhány szálloda és apartman tart nyitva Békés megyében. Az előírások szerint a szálláshelyek kizárólag üzleti vendégeket fogadhatnak, akik ugyan érkeznek, de a korábbinál kisebb számban. Több szálláshelyen karbantartásokat végeznek.

Csete Ilona-Papp Gábor

Több apartmannál albérleti konst­rukcióban gondolkodnak

Fotó: Imre Gyorgy

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, egy kivételével minden gyulai szálloda bezárt. Üzleti vendégeket fogad a Komló Hotel, és a panziók közül a Romantika Panzió.

– Az éttermek kötelezően bezártak. A kiszállítást vállaló vendéglátóhelyek adatbázisát gyűjtjük, és a város hivatalos turisztikai portálján tájékoztatjuk az érdeklődőket – fogalmazott a szakember, aki kérdésünkre kiemelte, az egyéb szálláshelyek közül vannak olyan apartmantulajdonosok, akik fontolgatják az albérleti konstrukciót egy-három hónapos időintervallumokban. Hozzátette, általánosítani nem lehet, de többektől hallottak ilyen jellegű ötletelést.

A szállodákkal kapcsolatban szólt arról is, hogy a Corso Boutique Hotel beütemezett egy néhány napos karbantartást, illetve a kényszerbezárás hatására valószínűleg a többiek is elvégzik a második féléves karbantartásokat. Tervezett és ütemezett fejlesztésről csak az Elizabeth Hotel esetében van információjuk.

Több apartmannál albérleti konst­rukcióban gondolkodnak

Gyulán 263 egyéb és magánszálláshely nyert fejlesztésre támogatást a Kisfaludy-pályázati konstrukcióban. Közülük legtöbben ebben az időszakban végzik a kivitelezési munkálatokat. A kft. folyamatosan figyeli az eseményeket, gyűjtik az újonnan hozott jogszabályokat, az információkat, és tájékoztatják az érintett helyi turisztikai szolgáltatókat, valamint a reagálnak a sajtómegkeresésekre.

A gyulai Romantika Panzió azon kevés szálláshelyek egyike, amely még üzemel a fürdővárosban. Sándor Hajnalka a panzió, illetve több szálláshely vezetője hírportálunknak elmondta, nem azért tartanak nyitva, mert megéri, hanem azért, mert mindenképpen megtartják munkavállalóikat, és így feladatuk is van.

– Az előírásoknak megfelelően csak üzleti vendégeink lehetnek. Visszatérő területi képviselők, néhány vizes szakmában dolgozó szakember keres fel most bennünket, általában egyikük sem marad három-négy napnál többet – fogalmazott Sándor Hajnalka, aki kiemelte, természetesen minden biztonsági, egészségügyi előírást betartanak.

A gyulai Lilien Deluxe és Happy Moments Aparmanok tulajdonosa, Varga-Góz Andrea hírportálunknak elmondta, folyamatosan várják üzleti úton járó vendégeiket.

– Apartmanjaink teljesen elkülönülnek egymástól, minden vendég külön ajtón megy be, nem érintkezik másokkal. Folyamatosan a Covid-kézikönyvnek megfelelően történik az apartmanok takarítása és fertőtlenítése – tette hozzá.

Kiss József, a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület elnöke kérdésünkre megerősítette, alig néhány szálláshely tart nyitva, a legtöbb magánszálláshelyen tervezett felújításokat kezdtek, sokan a Kisfaludy-konstrukció segítségével. A szakember kiemelte, érezhetően megcsappantak az üzleti utazások is, az érkezők számára elegendőek a nyitva tartó szállások.

Komoróczki Aliz elmondta, a szálláshelyek, vendéglátóhelyek nyilatkozatai alapján, amennyiben üzleti szempontból megéri kinyitni december végén, megtennék. De jelenleg senki nem optimista. Legtöbben úgy vélik, hogy a járvány nem cseng le december közepéig, és így tavaszig ezzel az átmeneti üzemszünettel kell számolniuk.

Gyopárosra is üzleti vendégek érkezhetnek

Orosháza-Gyopárosfürdőn az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpontot nagymértékben érintették a rendkívüli intézkedések. Mint megtudtuk, a no­vember 11-e és december 10-e közötti foglalásokkal kapcsolatban felveszik a kapcsolatot az érintettekkel. A szálloda továbbra is várja üzleti célú vendégeit.

– Vannak a hotelben üzleti vendégek, őket továbbra is fogadjuk. Kínáljuk az étlapunkon szereplő ételeket, és továbbra is menüztetünk. Kiszállítunk és helyben is kiszolgálunk elvitelre. Megrendelőinknek ajándékokkal kedveskedünk – sorolta Lajti Tímea ügyvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában