2021.07.27. 06:55
Ételcsodákat mutatnak be a szakácskönyvbe
Gasztrotúra címmel, olvasóink kedvenc családi receptjeivel jelenik meg idén a Mediaworks megyei lapjainak szakácskönyve. A zsűri által kiválasztott több mint 150 ételt a napokban mesterszakácsok és -cukrászok készítették el. Az album „műtermében” Sándor Adrienn stylist tálalta, állította be a finomságokat a fényképezéshez, Imre György pedig többféle fotót is készített, hogy majd a legjobb kerüljön be az ételekről az októberben megjelenő kiadványba.
20210720 Békéscsaba Elkezdődött a Mediaworks szakácskönyvének a fotózása. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap
Fotó: Imre György
Nagy volt a nyüzsgés a Zwack József technikum tankonyháján, séfek és receptjükkel a könyvbe kerülő olvasók egyaránt főztek, sütöttek a tűzhelyeken, valamint készültek a jobbnál jobb desszertek.
– A beküldők idén is kitettek magukért, mind a receptek számát, mind az ételeket tekintve
– hangsúlyozta Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, az album lektora. – Olyan finomságokat készíthettünk el, melyekre a kollégákkal együtt azt mondtuk, most már értjük, miért is a családok kedvencei.
Sok száz receptből kellett választania a zsűrinek. Prohászka Béla hangsúlyozta,
odafigyeltek arra, hogy ne legyenek ismétlődő ételek, és a magyar mellett nemzetközi kitekintést is adjon a könyv.
Az előétel, leves, főétel, desszert tematika megmaradt, ugyanakkor újdonságként a grillsütőben és szabad tűzön készült ételek jelentős számban kerülnek a kiadványba.
A gyomaendrődi származású dr. Farkasinszki Ildikó sós karamellás, kesudiós, füstös sajttortát készített grillsütőben. Ildikó 30 évig dolgozott a közigazgatásban jogászként, de a szakmájában ma is aktív hölgy cukrászvégzettséget is szerzett. Most sütisulit vezet, és ott nagy szerepet kapnak a grillben sütött finomságok. Párja, Lovas József is grillkészülékben alkotta meg a füstön párolt, vörösboros báránycsülköt mézes sárgarépakörettel.
– Mindketten használunk a grillsütőben füstölőfákat, ezek még aromásabbá, különlegesebbé teszik az ételeket
– hangsúlyozta Lovas József.
– A hús fűszerezésénél rozmaringágakból készített ecsetet is „bevetettem”, a köretnél pedig arra is törekedtem, hogy ne csak ízvilágában harmonizáljon a báránnyal, hanem színével jó hangulatot is keltsen.
A szakácskönyv konyháján több gyermek is bemutatta, mit tanult otthon, és szinte alig kellett nekik segédlet, hogy ételüket elkészítsék. A kilencéves, gyulai Bozó Boglárka házi lasagnét alkotott. Édesanyjával és nagymamájával ezt otthon többször készítik, mert a család egyik kedvence. Boglárka szeret sürögni-forogni a konyhában, besegít a pucolásba, a szeletelésbe, és ami egyáltalán nem mellékes, a mosogatásba is.
Csonka Zsolt, a Kondorosi Csárda mesterszakácsa kiemelte,
mindegyik általa elkészített, könyvbe kerülő ételt csodálatosan komponálták meg beküldőik.
Semmit nem kellett változtatni, hozzátenni vagy elvenni, hogy finom étel kerüljön a tányérra. Külön kiemelte a csorbalevest, a kacsamájjal töltött lepénykét csipkebogyómártással. Amikor pedig majd megjelenik a könyv, már mindenki csemegézhet a jobbnál jobb receptekből.