2023.02.04. 18:05
Huszonhét csapat töltötte a kolbászt Szeghalmon - galériával
Több százan vettek részt szombaton a családi, gyerekeknek is szóló rendezvényen a városi sportcsarnokban.
A gasztronómiai hagyományok őrzéséről is szól a tíz éve indult szeghalmi rendezvény. Fotó: Gubis Mariann/BVMÖ
Több százan vettek részt a disznótoros, pálinkamustrával egybekötött rendezvényen szombaton Szeghalmon, a városi sportcsarnokban. Amíg a felnőttek készítették a kolbászt vagy éppen kóstolták a párlatokat, addig a gyerekekre ugrálóvárak sokasága, arcfestés és játszóház várt.
Macsári József polgármester elmondta, huszonhét csapat jelentkezett a kolbásztöltő versenyre, és egyletenként legalább tízen gyúrták, ízesítették a kolbászt. A zsűri tagjai elsősorban a kinézetet és az asztalok díszítését értékelték, ez alapján jutalmazták a legjobbakat, valamint különdíjat is osztottak. A pálinkamustrára 123 párlatot neveztek. Úgy véli, jó minőségű italok érkeztek, amelyeket arany, ezüst és bronz minősítéssel ismertek el, illetve a legjobb főzdéket szintén jutalmazták.
Huszonhét csapat töltötte a kolbászt Szeghalmon
Fotók: Gubis Mariann/BVMÖAz önkormányzat a rendezvényre kilátogatókat – a hagyományoknak megfelelően – hagymás vérrel, toros káposztával és sült kolbásszal várta, amelyek aztán rekordidő alatt el is fogytak. Az így befolyt 500 ezer forint jótékony célokat szolgál, a forrásból a bölcsőde számára vesznek játékokat.
– Igazán jó hangulatú volt, a családoknak is kikapcsolódási lehetőséget adott a rendezvény – hangsúlyozta a városvezető, aki példaként hozta fel: a szülők és a gyerekek együtt vonatoztak.
– A gasztronómiai hagyományok a magyar kultúra szerves részét képezik – mondta Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke, aki szerint a szeghalmihoz hasonló fesztiválok segítenek abban, hogy azok is elsajátíthassák a kolbászkészítéssel kapcsolatos tudást, akik esetleg otthon nem vágnak disznót. Úgy véli, a szeghalmi disznótoros rendezvény sokat fejlődött az elmúlt években, és ez a város mellett főleg a résztvevőknek köszönhető.
Hozzátette: Békés vármegye kiemelkedik a gasztronómiai tradíciók területén, aki a térségbe érkezik, tisztában van azzal, hogy itt magas szinten készítik mind a kolbászt, mind a pálinkát. Ezért is fontos, hogy őrizzék a hagyományokat.
Zalai Mihály elnök beszélt arról is: a vármegye önkormányzata és Szeghalom az elmúlt években eredményesen és sok területen dolgozott együtt. Aláhúzta: ez a jövőben is így lesz. Rengeteg közös tervvel rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy milyen fejlesztéseket valósítsanak meg.