2023.09.19. 12:37
Győzzenek a legjobb kolbászok! Vendégünk Prohászka Béla, a Csabai Kolbászfesztivál versenyeinek zsűrielnöke
Stúdiónk vendége Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. Utazó gasztronagykövetként képviseli, népszerűsíti Békéscsaba, Békés vármegye alapanyagait, termékeit, ételeit továbbra is az országban és világban.
Prohászka Béla
Beszélgetésünk apropóját az adta, hogy a Szarvasi Szilvanapok után már az október 19–22. közötti, Csabai Kolbászfesztiválra „gyúr” a Mester, aki az összes verseny zsűrielnökeként is ténykedik. A fesztivál beharangozó attrakciója az október 5-ei, nemzetközi szárazkolbászverseny lesz a Csabai Rendezvénypajtában. Az előző évek tapasztalatai alapján legalább száz versenydarabot kell pontoznia a zsűrinek, hogy eldőljön, ki az idei kolbászkirály vagy kolbászkirálynő.
Prohászka Béla a beszélgetésben kitért arra, milyen szempontok alapján pontoznak a zsűritagok, és teljesen anonim a verseny, vagyis csak sorszámok alapján bírálnak. Nem is kóstol végig minden zsűritag minden kolbászt, a számos szempont szerint legtöbb pontot szerző versenymunkákat juttatják a döntőbe. Az íz a legfontosabb, de a szín, az illat, a metszéslap, termék állaga is külön pontokat jelent.
A zsűrielnök szólt arról, a legkisebbek gyúróversenyén újdonság, hogy a korosztályukból is többen helyet kapnak a zsűriben. A Csabai Kolbászfesztivál legnagyobb attrakciója ebben az évben is a szombati, október 21-ei frisskolbászkészítő-verseny. A Mester beszélt arról, hogy lehet 700–800 csapat versenymunkáját úgy elbírálni, hogy meg sem kell kóstolni mindegyik készítményt.
Prohászka Béla kiemelte, örül, hogy a mangalica újra teret nyer a fesztiváli kolbászgyúró-versenyek között, valamint a desszert ismét a töltöttkáposzta-főző verseny lesz.
Vármegyénk utazó gasztronagykövete beszámolt kirgizisztáni utazásának érdekességeiről, valamint arról is, hogy a vietnámi partnerekkel milyen együttműködési megállapodást írnak majd alá a Békéscsabai Szakképzési Centrumban.
Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!
Beol podcast
- Tíz éve főznek együtt a jaminai ízvadászok – podcasttal
- Aranybogrács-díjat nyertek töltött káposztájukkal – podcasttal
- A jelenlegi támogatási rendszer megmaradásáért küzdenek a hazai agrárszervezetek – podcasttal
- A következő öt évben is folytatódhat Gyula fejlődése – podcasttal
- Temetői virágok és faültetés: vendégünk Hankó János