2023.11.17. 10:36
Pálinkatörténeti kalandozásokra indultunk: vendégünk Fabulya Attila - podcasttal
Hazánk egyik legismertebb, okleveles pálinkabírálójával, Fabulya Attilával a magyar és a Békés vármegyei pálinkatörténelmet tekintettük át. A szakember óriási tudásával rengeteg érdekességet mondott el nemzeti italunk históriájáról Papp Gábor újságírónak.
Fabulya Attila
Fotó: Bencsik Ádám
Miként kapcsolódik a lepárlás Károly Róbert királyunkhoz? Miért kapta egy korabeli ital az aqua vitae, az élet vize elnevezést? Mi köze van mindennek a magyar királynéhoz? Hol alapították az első pálinkafőzdét a Kárpát-medencében? S miként kapcsolódik ez Békéscsabához? Milyenek voltak a korabeli pálinkák? Miért tűzte napirendre 1840-ben az országgyűlés a pálinka kérdését? Miért írt Széchenyi István könyvet a pálinkáról? Mit árultak az átkosban pálinka néven? Holt tart most nemzeti italunk?
Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!
Beol podcast
- Tíz éve főznek együtt a jaminai ízvadászok – podcasttal
- Aranybogrács-díjat nyertek töltött káposztájukkal – podcasttal
- A jelenlegi támogatási rendszer megmaradásáért küzdenek a hazai agrárszervezetek – podcasttal
- A következő öt évben is folytatódhat Gyula fejlődése – podcasttal
- Temetői virágok és faültetés: vendégünk Hankó János