2024.03.03. 12:05
A legtöbb nevű ételt sütötte meg a Békés vármegyei mesterszakács
Nevezik többek között lapcsánkának, tócsninak, cicegének és prószának is.
Nincs még egy olyan ételünk, amit ennyi névvel illetünk. A Kárpát-medence összes tájegységén megkóstolhatjuk, de mindenki másképp hívja. Nevezik többek között lapcsánkának, tócsninak, cicegének és prószának is. Prohászka Béla Békés vármegyei mesterszakács Bődi Rékával közösen készítette el a finomságot a Nemzeti Művelődési Intézet gasztroszakkörének keretében. Ők azért egy jércemellet is elrejtettek benne.
Elhangzott, lehet kísérletezni ennél az ételnél, például fő alapanyagát, a burgonyát cukkinival, sárgarépával vegyíteni. Prohászka Béla séftippet is adott: snidlinges joghurtos mártással kínálhatjuk.
Íme a recept
Hozzávalók:
- 80 dkg burgonya
- 2 db tojás
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt feketebors
- petrezselyemzöld
- finomliszt
- étolaj
Elkészítés:
A nyers burgonyát nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a szintén lereszelt fokhagymát, fűszerezzük, és liszttel összekeverjük. Palacsintatészta sűrűségűre keverjük. Bő olajban, evőkanálnyi mennyiségenként, mindkét oldalát pirosra sütjük. Kiszedés után papírtörlőre helyezzük, ilyen módon itatjuk le a felesleges olajat.