Gasztroszakkör

2024.03.03. 12:05

A legtöbb nevű ételt sütötte meg a Békés vármegyei mesterszakács

Nevezik többek között lapcsánkának, tócsninak, cicegének és prószának is.

Nyemcsok László

Nincs még egy olyan ételünk, amit ennyi névvel illetünk. A Kárpát-medence összes tájegységén megkóstolhatjuk, de mindenki másképp hívja. Nevezik többek között lapcsánkának, tócsninak, cicegének és prószának is. Prohászka Béla Békés vármegyei mesterszakács Bődi Rékával közösen készítette el a finomságot a Nemzeti Művelődési Intézet gasztroszakkörének keretében. Ők azért egy jércemellet is elrejtettek benne.

Prohászka Béla, Bődi Réka, lapcsánka
Prohászka Béla Bődi Rékával közösen készítette el a lapcsánkát

Elhangzott, lehet kísérletezni ennél az ételnél, például fő alapanyagát, a burgonyát cukkinival, sárgarépával vegyíteni. Prohászka Béla séftippet is adott: snidlinges joghurtos mártással kínálhatjuk.  

Íme a recept

Lapcsánka

Hozzávalók:

  • 80 dkg burgonya
  • 2 db tojás
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt feketebors
  • petrezselyemzöld
  • finomliszt
  • étolaj

Elkészítés:

A nyers burgonyát nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a szintén lereszelt fokhagymát, fűszerezzük, és liszttel összekeverjük. Palacsintatészta sűrűségűre keverjük. Bő olajban, evőkanálnyi mennyiségenként, mindkét oldalát pirosra sütjük. Kiszedés után papírtörlőre helyezzük, ilyen módon itatjuk le a felesleges olajat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában