Biztonság

2024.05.09. 06:46

Zebrát alakítanak ki Gyulán, a Csabai úton

Épül a gyalogosátkelő Gyulán, a Csabai úton, a Gyep utcánál – tájékoztatott Facebook-oldalán dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere miután Veres András önkormányzati képviselővel közös bejárást tartott a területen. Mint kiemelte, a városszerte 10 helyszínen zajló útfelújítási munkálatok egyikeként zebra épül a forgalmas szakaszon.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő kiemelte, indokolt volt a fejlesztés, hiszen a kijelölt helyszín 150 méteres körzetében nem volt eddig zebra, gyalogosátkelő. A reggeli és a délutáni csúcsforgalomban eddig nagy szerencse kellett az úton való átkeléshez. Ezzel a beruházással biztonságossá és gyorsabbá tesszük a gyalogos- és kerékpáros-forgalmat.

zebra, gyalogosátkelő, fejlesztés, dr. Görgényi Ernő
Indokolt volt a fejlesztés, hiszen a kijelölt helyszín 150 méteres körzetében nem volt eddig zebra, gyalogosátkelő. Fotó: dr. Görgényi Ernő Facebook oldala

A zebra egy fejlesztéssorozat része

Gyula polgármestere hozzátette, a munkálatok során a szakemberek a jelenlegi aszfaltburkolatú közúti kicsatlakozásokat, a kerékpárút kivezetését a közútra elbontják, és a járdával párhuzamosan futó kerékpárút közúti átvezetését kialakítják a gyalogátkelővel együtt. Mivel a járda, illetve kerékpárút és a közút burkolatát összekötő új burkolat hosszesése nagyobb mint 8 százalék, a mozgáskorlátozottak számára külön felhajtó ágat építenek ki 8 százalék eséssel. Az útburkolatokra tartós burkolati jeleket festenek. A gyalogos átvezetésnél 3 méter hosszú fehér színű festést, a kerékpáros átvezetésnél pedig egyoldali 50x50 cm-es sárga négyzeteket.

A 10 helyszínes fejlesztéssorozat teljes költségvetése 255 millió forint, a Csabai úti átkelő kiépítésének költsége ebből bruttó 8 millió 549 ezer forint.

A kivitelezés ideje alatt a tervezett gyalogátkelőnél egy forgalmi sávra fog szűkülni az úttest, így kérték a lakosságot, hogy az érintett szakaszon a megszokottnál körültekintőbben közlekedjenek, és figyeljék az ideiglenesen kihelyezett közlekedési, illetve terelőtáblákát.

A fejlesztési helyszínek

  • Cselebi utca
  • Cserjés utca (Rulikowski u. és Szíkfű u. között) – útburkolat felújítása
  • Malom utca – útburkolat felújítása
  • Késmárki utca (Pozsonyi utca és Kassai utca között) – útburkolat felújítása
  • Szent István utca 34. szám előtt parkolók kialakítása és kapubejáró felújítása
  • Temesvári út 47. (Galbácskerti Óvoda) – parkolók kialakítása
  • Orgona sétány (Rulikowski utca és Lahner Gy. utca között) – parkolók felújítása
  • Csabai út 44. szám előtt (a Gyep utcánál) – gyalogátkelőhely és kerékpáros átvezetés kialakítása
  • Popovits Jusztin utca–Tiborc utca kereszteződése – gyalogátkelőhely kialakítása
  • Aranyág dűlő – szórt útalap kiépítése

 

Indokolt volt a fejlesztés, hiszen a kijelölt helyszín 150 méteres körzetében nem volt eddig zebra, gyalogosátkelő Fotó: dr. Görgényi Ernő Facebook-oldala

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában