Csabagyöngye Kulturális Központ

2024.06.24. 13:56

Nemzetközi csocsóbajnokságot rendeznek Békéscsabán

Nemzetközi csocsóbajnokságot rendeznek három napon át, péntektől vasárnapig a Csabagyöngye Kulturális Központ legnagyobb, 600 négyzetméteres termében. Összesen 19 asztalon és 12 kategóriában zajlanak majd a küzdelmek – ismertette a hétfőn az intézményben tartott sajtótájékoztatón Forczek Győző, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese, valamint Földi Zsolt, a Viharsarki Csocsó Egyesület alelnöke.

Licska Balázs

Forczek Győző igazgatóhelyettes hangsúlyozta, hogy a Csabagyöngye Kulturális Központban a minőségre törekszenek, és megtiszteltetésnek nevezte, hogy egy nemzetközi rendezvénynek adhat otthont az intézmény. A csocsóbajnokság a 600 négyzetméteres nagyteremben kap helyet, 19 asztalon zajlanak a mérkőzések, és mivel igencsak látványosnak ígérkezik a program, nemcsak a játékosokra, hanem a közönségre is számítanak.

csocsó, csocsóbajnokság
Forczek Győző és Földi Zsolt elmondta, hogy péntektől vasárnapig nemzetközi csocsóbajnokságnak ad otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ. 
Forrás: Licska Balázs

Földi Zsolt alelnök hozzátette, hogy három napon át zajlanak majd a küzdelmek. Ilyen volumenű bajnokságot eddig csak Budapesten tartottak, a mostani verseny megszervezésére az országos szövetség kérte fel a Viharsarki Csocsó Egyesületet. A játékosok 12 kategóriában szállhatnak ringbe, vannak olyan klasszikus kategóriák, mint a nyílt egyéni és a nyílt páros. De lesz vegyespáros is, és gondoltak külön a tényleg amatőrökre és az utánpótláskorúakra. 

 

Nézőként is érdekes lehet a csocsóbajnokság

 

Elmondta: van egy kategória, amely előregisztrációt igényel, ugyanakkor bárki nevezhet, aki hétvégén betér a Csabagyöngye Kulturális Központba és játszani szeretne. Nézőként is érdekes lehet a viadal, ennek érdekében építenek egy lelátót, ahonnan a két főasztalon folyó küzdelmeket lehet figyelni, sőt az itt zajló csatákat az országos szövetség online is követni. A bajnokság pedig azért lesz nemzetközi, mert számítanak versenyzőkre Ausztriából, Szerbiából és Romániából is.

 

A csocsó több egy kocsmai sportnál

 

Földi Zsolt kiemelte: a versenyeken máshogy csocsóznak, mint ahogy az a kocsmákban szokás, vannak szabályok – például meccs közben nem lehet beszélni –, illetve sok technikai feltételt szabnak meg. A viadalokra módszeresen készülnek, edzéseket tartanak. Egy-egy meccs akár egy óránál is tovább tarthat, egy nap pedig több találkozó várhat egy versenyzőre, tehát fontos az állóképesség, a koncentráció. Hangsúlyozta: innentől kezdve sportról van szó.

A Viharsarki Csocsó Egyesület alelnöke szerint a nemzetközi bajnoksággal népszerűsíteni is lehet a csocsót, megmutatni, hogy több egy kocsmai sportnál. Az egyesület a tervek szerint 25-30 sportolóval képviselteti majd magát. A Csabagyöngye Kulturális Központban heti rendszerességgel tartanak edzéseket, többnyire nagyjából tíz fiatal számára, de előfordul, hogy többen is vannak. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában